psykologisk thriller om sekt i skärholmen

Höstens första premiär i Skärholmen är klassrumsthrillern Vågen. I den största ensemblen hittills på scenen ser vi bland andra Kulturhuset Stadsteaterns VD Benny Fredriksson i en av rollerna. Carolina Frände regisserar och har även gjort dramatiseringen. Urpremiär 11 september.

Är det verkligen möjligt att ingen förstod vad som pågick? Varför var det så få som protesterade? Det skulle väl aldrig kunna hända igen? Historieläraren Lindgrens undervisning om förintelsen väcker många frågor i klass S2C. I ett försök att ge sina elever kunskap om vad som låg bakom nazisternas framgång genomför Lindgren ett pedagogiskt experiment.

Vågen bygger på en verklig händelse. En ung ambitiös lärare genomförde på 60-talet i USA ett experiment i en gymnasieklass som del av undervisningen. Men det gick inte som planerat. Läraren tappade kontrollen över experimentet och en sekt skapades på skolan. Regissören Carolina Frände har i sin dramatisering utgått från Ron Jones novell The Third Wave.

När valresultatet kom förra hösten valde Carolina Frände, som också är konstnärlig chef för scenen, att lägga om repertoaren.

– Vi lever i en tid som är lik 20-talets Italien eller 30-talets Tyskland. Högerextrema krafter tar sig in i parlament runt om i Europa och får därifrån möjlighet att utöva makt och slå en kil i demokratin. Framgångarna för dessa partier är väldigt skrämmande och det är därför denna berättelse är så viktig att ställa på scenen just nu.

Den unga publiken kastas in i en psykologisk thriller och blir tillsammans med skådespelarna elever i det stora klassrummet som scenen är ombyggd till. Som bänkgrannar till skådespelarna får publiken på nära håll uppleva hur en fascistisk rörelse kan uppstå i ett slutet rum.

– För mig känns det viktigt att redan nu börja samtala med de som vid nästa val är förstagångsväljare. Kring frågor om totalitarism, intolerans, exkludering - hur alla de sakerna uppstår. Om motstånd och medlöperi och om det egna individuella ansvaret. Det känns som de mest angelägna frågorna att tala om konstnärligt med en ung publik i vår samtid.

Alla skolelever som ser föreställningen deltar i en obligatorisk workshop om retorik och ordets makt. Tillsammans med skådespelarna undersöker de hur ett budskap påverkas av ordval, framförande och förkunskap.

vågen

Idé                                                             Magnus Berg
Dramatisering och regi                              Carolina Frände
Baserad på en novell av                            Ron Jones
Scenografi och kostym                              Jenny Kronberg
Ljus                                                           Karl Svensson
Mask                                                         Johanna Ruben
Manus-DJ                                                  Fredrik Apollo Asplund
Dramaturgi                                                Marie Persson Hedenius

I rollerna:
Cam                                                          Anna-Lena Efverman
Io                                                              Gizem Erdogan
Farah                                                        Astrid Kakuli
Amina, skolbibliotekarie                            Malin Karlsson*
Jona                                                         Jonas Nilsson
Jackie                                                       Razmus Nyström
Eli                                                             Magdi Saleh*
Astrid Lindgren, lärare                              Lotti Törnros
Alex                                                           Per Öhagen
Före detta rektor (filmprojektion)              Benny Fredriksson

*Praktikant från Teaterhögskolan i Malmö

Urpremiär: 11 september
Scen: Skärholmen
Ålder: från 16 år

Föreställningsbilder finns att hämta från den 8 september.

Emma Gouveia Berggren

Pressansvarig Skärholmen