×
En del av Stockholms stad

Urpremiär av Trollflöjten 2.0 - mindre Mozart, mer musikal

Parkteatern inleder säsongen med en nyskriven musikal, där Sissela Kyle gör rollen som berättare, och hon inleder så här: 

”Sjuttonhundranittioett
Hade Trollflöjten urpremiär
Sedan dess har den spelats titt som tätt
Som opera, film och konsert

Vi har (sorry Mozart!) skippat musiken
Men inspirerats en del av din ton
Vi behöll karaktärerna, den täta mystiken
Och gjorde vår egen version”

Klämd mellan två egoistiska föräldrar befinner sig prinsessan Pamina. Hon göra allt för att finna sig tillrätta i ett inte särskilt vackert skilsmässodrama mellan mamma Nattens drottning och pappa Sarastro. Nu har konflikten trappats upp och Pamina är kidnappad – av sin egen pappa! 

– När vi började planera sommaren ville jag att vi skulle göra en familjeföreställning, säger Parkteaterns chef Sissela Kyle. Jag ville att det skulle vara tillgängligt, musikaliskt, vacker och humoristiskt. Precis som det jag sett Emma Sandanam och Mette Herlitz göra på Klara Soppteater. Till det behövdes en regissör med gedigen musikalisk kunskap som även kan teater, precis som Fredrik Meyer.

– Emma och jag började skriva musik ihop redan i gymnasiet, säger Mette Herlitz, så vi känner varandra väldigt väl och har hittat en metod att vara ”kreativa på beställning”. Vi brukar ses och ge oss själva uppdrag i stil med: "Emma skriver text till Paminas sång och Mette börjar skriva Nattens Drottnings aria. Ses om en timme!". Jag tycker också det är skönt att vi har så tydliga roller. Jag skriver enbart musik och Emma enbart text, men vi ger varandra feedback och idéer. 

– När vi fick frågan från Sissela började jag titta på romaner och myter att nytolka och hamnade ganska snart i operans värld, säger Emma Sandanam, och därifrån var steget inte långt till Trollflöjten. Jag gillar karaktärerna och sagans värld där allt är tillåtet. Där kunde Mette och jag ta ut svängarna och berätta på flera nivåer. Sen har jag alltid gillat rim! Det är en rolig lek med ord och jag har försökt skriva som vi pratar, inte använda typiska rimord. Jag tycker det förhöjer, dessutom gillar jag utmaningen. 

 

Mette Herlitz är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon har skrivit musiken till Trollflöjten 2.0 och Klara Soppteaters uppsättningar av Den allvarsamma leken, Orfeus & Eurydike och Hellsingland. Hon  jobbar även med ledarskapsutbildning och åker världen runt för att undervisa i pardanserna Lindy Hop och Balboa.

Emma Sandanam är copywriter utbildad vid Forsbergs reklamskola. Hon har skrivit dialog och sångtexter till Trollflöjten 2.0 och Klara Soppteaters uppsättningar av Den allvarsamma leken och Orfeus & Eurydike

Fredrik Meyer är regissör och skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Sedan 11-års åldern har han sjungit i Operakören och var där två år på heltid innan han kom in på Teaterhögskolan.

 

TROLLFLÖJTEN 2.0
Mindre Mozart, mer musikal

Urpremiär 1 juni kl. 19:00 Vitabergsparken

 

Manus, dialog och sångtexter: Emma Sandanam
Manus och musik: Mette Herlitz
I föreställningen ingår musik av Wolfgang Amadeus Mozart

Regi och Tamions recitativ: Fredrik Meyer
Scenografi och kostym: Annsofi Nyberg
Koreografi: Catharina Allvin
Kapellmästare: Ida Sandlund
Mask: Natalie Bjernbrandt*
Ljud: Mårten Ihre/DM Audio
Rekvisita: Anja Liedtke

Prinsessan Pamina: Vanna Rosenberg
Prins Tamino: Albin Flinkas
Nattens drottning: Sharon Dyall
Sarastro: Tomas Bolme/Fredrik Meyer
Papageno: Kristofer Kamiyasu
Moster Gerd: Sarah Riedel
Moster Gun: Matilda Ragnerstam/Catharina Allvin
Tripp: Nils Axelsson**
Trapp: Oliver Lund/Zeke Lepp***
Trull: Adrian Macéus/ Jonatan Falk ***
Biträdande berättare: Erik Nyberg
Berättare: Sissela Kyle

Kapellmästare/Klaviatur: Ida Sandlund
Trummor, slagverk, mandolin: Mats Persson
Cello/Moster Siv: Johanna Dahl
Bas: Peter Forss

*=Praktikant från Kulturhuset Stadsteaterns maskavdelning. Handledare: Johanna Ruben
**=Praktikant från BASE23
***=Barnstatister


#parkteatern

Föreställningsbilder finns från 31 maj .

Presskontakt

Kulturhuset Stadsteatern
Elin Henriksson

Pressansvarig Musik 

elin.henriksson@stadsteatern.stockholm.se
076-120 00 58

Pressbilder