Skaka galler

Nyskriven musikal om fem obehändiga kvinnor

Av Anna vnuk, MIja folkesson och David Shutrick

Alex har förskingrat 6 miljoner kronor från Dressman.

Maggan har smugglat narkotika från Mexiko, fast det var Kjells idé.

Och Pippi som är så snäll, vad gör hon här egentligen? En del säger mordbrand.

Under en vecka ska reportern Amanda leva bakom galler med Sveriges farligaste kvinnor. Hon vill veta var de kommer ifrån, hur de hamnade här och om de ångrar sig? Men så var det en sak till ... eller hur Amanda?

En del brott är lagliga.

– Att det blev just ett fängelse var både meningen och lite av en slump. Det är ett slutet rum befolkat av människor som inte valt att vara där. I sina liv har de utfört handlingar eller gjort val som fått konsekvenser. Jag är intresserad av moralen i frågorna om vad som är tillåtet och inte. Vad som är etiskt, juridiskt, existentiellt och tillåtet inför Gud eller inte: Att krossa en annan människa genom svek är inte olagligt, men att parkera fel är det, säger Anna Vnuk.

– Jag har ju en grej med musikaler, fortsätter hon. Det är fantastiskt att se en föreställning med människor som tränat så mycket för sitt mål och finslipat sina discipliner för underhållningen. Det är väldigt vackert med en genre som är så generös mot publiken! Och det är en maxad känsla när dans, historier, sång och musik blandas. Det är magiskt med samspelet och gemenskapen inför en föreställning, och det är lika galet häftigt att sitta i salongen.

– Det är ju speciellt att vara tre upphovspersoner, och det var ett litet orosmoment innan vi körde igång men det har gått väldigt bra. Alla har fritt kastat in idéer och sen har vi en väldigt bra uppdelning med veto inom varsitt område. Så nu vill vi bli en sorts ny Andrew Lloyd Webber, säger Anna Vnuk.

– Med Skaka galler vi vill kila in oss mellan tuttarna på två ikoniska anstalter från kulturhistorien, säger Anna Vnuk. Det ena är Broadwayhitten Chicago och det andra den kultförklarade teveserien Kvinnofängelset. Med musikalkonstens allra finaste medel vill vi alltså försöka gestalta den gråa verkligheten innanför murarna. Och verktygen är stämsång, koreografi och subtila ljusförändringar. Och… vår kärleksfulla blick på fem förbrytare.

Anna Vnuk är dansare och koreograf utbildad på Balettakademin. Hon har varit verksam på Backa teater, Riksteatern och Dansens hus där hon satt upp föreställningar som Anna Vnuk sätter upp Cats, Solofestival med mig själv, Kött, Hårdare snabbare Anna Vnuk och Kära medborgare. Med Skaka galler debuterar hon som regissör.

Mija Folkesson är sångerska, kompositör, körarrangör och musiker. Hon är en av personerna bakom körarrangemang till artister som Eva Dahlgren, Lisa Nilsson och Eric Gadd. 2005 startade hon Orkester pop tillsammans med David Shutrick och har sedan dess gett ut 5 barnskivor som alla visats flitigt på Bolibompa i form av kortvideor. Skivan Stava med skägg vann Grammis för bästa barnskiva 2011.

David Shutrick är mest känd för sina singlar Sambos på försök och Container. Han har även skrivit texter till Bo Kaspers orkester bland annat en av deras största hits Vi kommer aldrig att dö. Han är även skrivit musik för SVT:s barnprogram och filmer som Smala Sussie. År 2005 startade han Orkester pop tillsammans med Mija Folkesson.

Skaka galler

En nyskriven musikal av Anna Vnuk, Mija Folkesson och David Shutrick

Urpremiär 7 februari 2014 på Lilla scenen

Regi; koreografi, manus: Anna Vnuk