×
En del av Stockholms stad

My Fair Lady med Magnus Uggla, Nina Zanjani och Johan Rabaeus sätts upp av danska stjärnregissören Elisa Kragerup

My Fair Lady, en av de allra mest älskade musikalerna hade sin urpremiär 1956. Den bygger på George Bernard Shaws pjäs Pygmalion om blomsterflickan Eliza och hennes möte med en annan värld. Nu sätter danska succéregissören Elisa Kragerup upp den i en egen tolkning med bland annat Magnus Uggla, Nina Zanjani och Johan Rabaeus i rollerna. Premiär 8 december på Stora scenen.

Eliza Doolittle drömmer om ett annat liv än att stå i ett gatuhörn och sälja blommor för småpengar. Av en slump stöter hon på Henry Higgins, uppblåst men passionerad språkprofessor som ironiserar över hennes "obildade rännstensspråk". Ett möte mellan två världar. Higgins föreslår på skämt ett experiment – på sex månader ska han få Eliza att tala belevat! Förvandla henne från ingenting till drottningen av Saba. Eliza blir förbannad. Sen nyfiken. Varför inte? Hon söker upp Higgins. Gärna lektioner – men på hennes villkor.

Elisa Kragerup är en av Danmarks just nu mest eftertraktade regissör med en rad publik- och kritikersuccéer de senaste åren. Hon har belönats med fyra Reumert, det mest prestigefyllda teaterpriset i Danmark, varav hon två år i rad vunnit priset som årets regissör. Hon är en del av det kvinnliga konstnärskollektivet Sort Samvittighed och är också en av Det Konglige teaters husregissörer. 2016 gästspelade hennes Tove! Tove! Tove! om författaren Tove Ditlevsen på Kulturhuset Stadsteatern, vilket var första gången ett av hennes verk mötte en svensk publik. I höst kommer hon tillbaka för att göra sin första uppsättning i Sverige – en modern My Fair Lady.

– Detta är en föreställning om möten som utvecklar oss som människor, rubbar vår världsbild och förändrar vår självbild. Ett försvarstal för att vi som människor och som samhälle behöver öppna oss gentemot det vi inte förstår eller har fördomar mot, för att själva utvecklas!, säger Elisa Kragerup.

– Alla kan nog känna igen sig i att hamna i situationer där alla andra vet något som man själv inte vet, och så försöker man passa in, man vill så gärna accepteras och respekteras, så mycket att man nästan gör avkall på sig själv, säger Elisa Kragerup.

– Jag är stolt och glad över att vi kan sätta upp My fair lady med den här kombinationen av medverkande och konstnärligt team. Jag tror att vi kommer att få se en My fair lady som är elektrisk, säger AnnaTakanen, teater och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. 

I rollen som Eliza Doolittle ser vi musikaldebuterande Nina Zanjani.

– Jag har ett lagom litet motstånd mot musikaler och just därför ser jag verkligen fram emot det här arbetet. Att sjunga repliker, det har jag aldrig gjort, så det här blir en utmaning. Och jag ser fram emot att få jobba med Elisa Kragerup, hon är en helt fantastisk konstnär. Jag hade tackat ja till vad fan som helst med henne! Plus att få jobba med Magnus Uggla och Johan Rabaeus – jag har inte jobbat med någon av dem tidigare. Det är en knasig men helt underbar cast, säger Nina Zanjani.

Johan Rabaeus, numera musikalbiten, gör rollen som den uppblåste språkprofessorn Henry Higgins.

– Jag gillar musikaler när det är rätt gjort. Jag har väldigt roliga erfarenheter både av Bullets over Broadway och Cabaret. Elisa Kragerup är en regissör som jag har följt med stort intresse, jag har sett flera av hennes uppsättningar, som är oerhört expressiva i sitt uttryck, säger Johan Rabaeus.

Magnus Uggla gör musikaldebut och sin debut på Kulturhuset Stadsteatern i rollen som Elizas pappa sopåkaren Alfred Doolittle.

– Det är spännande men jag är lite skraj också. Jag har ju gjort egna krogshower och revyer under årens lopp så jag är inte helt grön men My fair lady – det är verkligen en klassik musikal.
– Jag såg Elisa Kragerups Tove! Tove! Tove! och det var råhäftigt. Hon jobbar precis som jag tycker är kul. Så jag ser jättemycket fram emot att jobba med henne. Och det ska bli superkul att vara på Stadsteatern och göra musikal med så erfarna skådespelare som Johan Rabaeus som jag kan lära mig mycket av, säger Magnus Uggla.

I rollen som Fru Higgins ser vi Meg Westergren och i rollen som Pickering, Higgins parhäst, Robert Fux. Fru Eynsford Hill görs av Ann-Sofie Rase, Freddy av Vilhelm Blomgren och Zoltan Karpathy av Ole Forsberg. För fullständig rollista se nedan och evenemangssidan. 

Nina Zanjani är skådespelare men har jobbat en hel del med musik, från det egna punkbandet som hon startade när hon var 13 år till de konserter hon gjort med Tonbruket och First Aid Kit på senare år. Detta blir hennes musikaldebut och hennes första roll på Kulturhuset Stadsteatern sedan hon gjorde Rakel i Eva Bergmans uppsättning av Nathan den vise 2008.

Johan Rabaeus kom till Stockholms stadsteater 2001 för rollen som Aston i Tommy Berggrens uppsättning av Fastighetsskötaren (2001) och har därefter gjort flera stora roller här. Bland annat som Estragon i den legendariska uppsättningen av I väntan på Godot (2009), monologen Gregorius (2011) och senast som Herr Schultz i Cabaret (2015).

Magnus Uggla är pop- och rocksångare, låtskrivare, revyartist, och skådespelare. Han slog igenom med låten Varning på stan 1977 och har totalt givit ut över 20 album. Hans kritikerhyllade monolog Hallå! Popmusik, kickar å kläder (premiär 2015) har spelats för utsålda hus på Teater Galeasen, Orionteatern, Dramaten och turnerat med Riksteatern.

Musikalen My fair lady med sångtexter och dialog av Alan Jay Lerner och musik av Frederick Loewe efter George Bernard Shaws pjäs (1912) och Gabriel Pascals film Pygmalion i regi av Elisa Kragerup får premiär 8 december på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. Biljetter släpps den 15 augusti.

MEDVERKANDE PÅ SCENEN

Higgins Johan Rabaeus
Eliza Nina Zanjani
Pickering Robert Fux
Doolittle Magnus Uggla
Fru Pearce Kajsa Reingardt
Fru Higgins Meg Westergren
Fru Eynsford Hill Ann-Sofie Rase
Freddy Vilhelm Blomgren
Zoltan Karpathy Ole Forsberg
I övriga roller: Tove Edfeldt, Rolf Lydahl, Karin Mårtenson, Klara Nilsson, Rita Saxmark, Snorre Ryen Töndel,
Swing Anna Hansson

Dansare Patrik Riber, Aviad Arik Herman, Suad Demirovic, Andrea Schirmer, Anna Näsström, Anna Virkkunen, Markus B. Almqvist, Gabriella Kaiser

För mer information kontakta:
Barbara Franke
076-129 36 37
barbara.franke@stadsteatern.stockholm.se

Sofia Cherif
0739-730 220
sofia.cherif@stadsteatern.stockholm.se

Följ oss:
facebook.com/kulturhusetstadsteatern
twitter.com/kulturhusetSth
instagram.com/kulturhusetstadsteatern

 

Pressbilder