Lorcas Fröken Rosita - en kvinna som väntar eller väljer sitt liv?

Thommy Berggren sätter för första gången upp en pjäs av den spanske dramatikern Federico García Lorca. I titelrollen ser vi Lina Englund. I övriga roller återser vi flera av skådespelarna i Berggrens drömlag, som Anita Ekström, Ingvar Hirdwall och Gunilla Nyroos. Premiär 22 april på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Fröken Rosita utspelar sig i sekelskiftets Granada. Här får vi följa Rosita som precis förlovat sig när hon får veta att hennes fästman måste resa till Argentina en tid. Hon lovar att vänta på honom och att vara honom trogen. Under tiden som hon väntar ska hon virka spetsarna till deras lakan.

Men väntan blir lång. Månader blir år. Hennes familj oroar sig. Kommer hennes hår hinna bli lika vitt som sidenbanden i volangerna på bröllopsklänning som hon syr på? Men hon lyssnar inte på deras oro, hon lyssnar efter brevbäraren. Så småningom börjar folk i staden prata och skaka sina huvuden åt hennes olycka. Varje gång hon går ut blir hon påmind om att tiden går: nya hus vid torget, väninnor som fått barn. Så hon väntar till det blivit mörkt ute innan hon går ut. Men hon vägrar att sluta hoppas – snart kommer han tillbaka. Och sin stolthet överger hon aldrig.

Fröken Rosita är en tragikomisk pjäs om längtan och anses vara Federico García Lorcas mest personliga pjäs. Han skrev pjäsen 1935, när han var på höjden av sin karriär, året innan han avrättades. Han föddes 1898 och hann under sin korta livstid sätta stort avtryck. Lorcas mest spelade dramer är den så kallade kvinnotrilogin: Blodsbröllop, Yerma och Bernarda Albas hus. Han och bästa vännerna Salvador Dalí och Luis Buñuel utgjorde en oskiljaktig trio.

– Ju äldre man blir desto tydligare blir det att det största av allt är kärleken. Därför har jag i mina tre senaste uppsättningar: Candida, Slutspel och framförallt Lorcas Fröken Rosita mer och mer velat utforska Kärlekens gåta, säger Thommy Berggren.

Thommy Berggren såg en uppsättning av Lorca under sin ungdom i Göteborg. Då jobbade han på Volvo-fabriken och skulle snart göra ett av de viktigaste valen i hans liv, det att bli konstnär istället för fabriksarbetare.

– Jag tror att jag var 18 år när jag såg Lorca på Scenskolan i Göteborg. Efteråt kom jag inte ihåg vad den handlade om, bara att det var magiskt att vara där. Några dagar senare köpte jag en duffel och började hänga på konstnärskaféerna med en bok i handen, säger Thommy Berggren.

Thommy Berggren är en av våra absolut största skådespelare genom tiderna och har sedan han slutade med skådespeleri ägnat sig åt teaterregi med mycket stor framgång. Hans första uppsättning som regissör på Stockholms stadsteater var Fastighetskötaren 2001. Sedan 2008 har han gjort en uppsättning om året, ofta något av Beckett eller Pinter, exempelvis I väntan på Godot och Hemkomsten, alla stora publik- och kritikersuccéer. Nu sätter Berggren för första gången upp en pjäs av Federico García Lorca.

Lina Englund som gör titelrollen tycker att Lorca spelas alldeles för lite i Sverige.

– Lorcas pjäser har så många intressanta kvinnoporträtt. Rosita lever i en annan tid och ett annat land men det finns väldigt många Rositor här i min närhet. Unga människor som väntar på att drabbas av livet. Under tiden går livet på, men det ser man inte eftersom det inte passar in i bilden man har av sig själv. Det hör ungdomen till att längta, förvänta sig, fantisera om vem man är för att sen kanske upptäcka att man blev någon annan en den man "bestämt sig för att vara". Det är fascinerande att en man från det tidiga 1900-talets Andalusien på ett så fantastiskt sätt fångar denna unga kvinnas situation. Men det mest uppenbara är nog att Rosita inte lyckas följa "normen" och hur hon hanterar det. Det lyckades ju inte heller Lorca med, på den tiden som homosexuell, säger Lina Englund.

Lina Englund har haft stora roller på flera av våra främsta teatrar: i Krig på Teater Galeasen, Helgonlegender och Bernardas hus på Dramaten, i Kristina Lugns Karlsson på Teater Brunnsgatan Fyra och här på Kulturhuset Stadsteatern sågs hon senast i Livläkarens besök.

Film och tv-publiken känner igen Lina Englund från produktioner som Vinterviken, Rapport till himlen, Swedenhielms och Arn. Lina har även gett ut en skiva med gruppen Selfish och komponerat musiken till Riksteaterns uppsättning av Jungfruleken.

I övriga roller ser vi bland annat Berggrens drömtrio: Anita Ekström, Ingvar Hirdwall, Gunilla Nyroos som alla medverkat i flera av Berggrens tidigare uppsättningar.

Fröken Rosita

Fröknarnas mamma Odile Nunes
Flickan Ayola 1 Josefin Ljungman
Flickan Ayola 2 Matilda Ragnerstam

Föreställningsbilder finns att hämta från 19 april.

Sofia Cherif

Övergripande pressansvarig