×
En del av Stockholms stad

Kulturhuset Stadsteatern i unik miljardsatsning – flyttar ut hela verksamheten ett och ett halvt år

Med början vintern 2019 kommer Kulturhuset Stadsteatern att genomgå en genomgripande renovering av husens tekniska installationer. Under byggtiden på 18 månader flyttas hela verksamheten vid Sergels torg ut till alternativa platser och scener runt hela Stockholm.

Kulturhuset, Peter Celsings arkitektoniska mästerverk, invigdes 1971 respektive 1974 och de tekniska installationerna i huset har snart uppnått sin livslängd. Stockholms stads fastighetskontor och Stockholms Stadsteater AB har enats om ett gemensamt förslag till renovering som omfattar utbyte av installationer för el, VVS, ventilation, förbättrad brandsäkerhet och sanering av miljöfarliga ämnen. Uppdraget är att säkerställa att lokalerna blir hållbara, funktionella och driftsäkra – extra viktigt i välbesökta och publika byggnader som Kulturhuset Stadsteatern.

– Vi satsar nu en miljard på att renovera Kulturhuset Stadsteatern som är en självklar mittpunkt för alla stockholmare. Renoveringen blir också ett fantastiskt tillfälle och en möjlighet att tillfälligt flytta den mittpunkten till flera platser runt om i staden, säger Roger Mogert, kulturborgarråd i Stockholm.

Kulturhuset Stadsteatern kommer presentera teaterföreställningar, arrangera debatter, producera konstutställningar och författarsamtal med mera precis som vanligt. Det kommer ske i samarbete med det fria kulturlivet, konstföreningar och institutioner men också genom oprövade vägar för att nå en ny publik på unika platser runt omkring Stockholm. Parkteatern, Kretsteatern och verksamheterna i Skärholmen och Vällingby kommer att bedrivas som vanligt.

– Det här är ett unikt tillfälle att närma oss våra besökare och vår publik och en erfarenhet som vi kan använda oss av när vi flyttar tillbaka. Det är en stor satsning som Stockholms stad gör för kulturen. Och vi kommer inte lämna huset helt – vi kommer använda Sergels torg på något sätt, sådana planer finns redan, säger Benny Fredriksson, VD för Kulturhuset Stadsteatern. 

Att flytta ut verksamheten provisoriskt förkortar projekttiden och är ekonomiskt och planeringsmässigt mest fördelaktigt.

Efter återinflyttningen 2020 kommer som ett exempel bottenplanet i Kulturhuset få en tydligare prägel av ”publik- och besökscentrum” med biljettförsäljning, information, garderob etc. En satsning på en inbjudande väg in i huset för besökarna.

Ärendet behandlas i Stockholms Stadsteater ABs styrelse den 13 mars, i Fastighetsnämnden den 14 mars. Senare i vår fattar Kommunfullmäktige ett inriktningsbeslut.

För mer info kontakta:
Lotta Fristorp, pressansvarig Kulturhuset Stadsteatern
mobil 0739-732 210
lotta.fristorp@stadsteatern.stockholm.se