×
En del av Stockholms stad

Frida Hyvönen tonsätter Lars Rudolfssons nya musikaliska pjäs

Den 2 mars har Ilya urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern. En nyskriven, musikalisk, svart komedi av dramatikern och regissören Lars Rudolfsson. Frida Hyvönen har skrivit musiken. Det är första gången hon skriver musik till en pjäs på Kulturhuset Stadsteatern. En orkestertrio framför arrangemangen live under föreställningarna.

En kvinna vaknar upp på golvet på en polisstation. Ingen vet vem hon är – inte ens hon själv. En polis kallar henne Ilya efter en ukrainsk hund han läst om i tidningen. Ilya minns bara en enda sak. Att hon letar efter sitt barn. Sökandet efter dottern tar henne på en lång resa där hon möter ett myller av olika karaktärer, allt ackompanjerat av Frida Hyvönens suggestiva tonsättning.

Ensemblen gestaltar 75 karaktärer i 40 scener. På scen ser vi bland andra Birthe Wingren, Gunilla Röör, Sven Ahlström och Fredrik Lycke. Ilya möter annonsförsäljare, poliser, busschaufförer, och inte minst kvinnor som är i liknande situationer som hon själv. Hon rör sig runt i en manlig värld som inte förstår sig på henne.

Dramatikern och regissören Lars Rudolfsson regisserade Molnets Bröder på Dramaten 2017. Han är också känd för att ha dramatiserat och regisserat den numera klassiska musikalen Kristina från Duvemåla. Han är musiker, och spelar dragspel i BAO/Benny Anderssons orkester. Det är första gången han samarbetar med Frida Hyvönen.

–      Ilya är ingen introvert tänkare, musiken hjälper oss att förstå vad hon bär inom sig. Hon är i en stridssituation och försöker motverka sin förvirring. Musiken kan ge ledtrådar, säger Lars Rudolfsson.

Frida Hyvönen är en av Sveriges främsta och mest tongivande artister. För albumet Kvinnor och barn tilldelades hon 2016 två Grammisar som ”Årets kompositör” och ”Årets textförfattare”.

ILYA

MEDVERKANDE PÅ SCENEN

Birthe Wingren
Lars Lind
Robin Keller
Sven Ahlström
Fredrik Lycke
Per Sandberg
Gunilla Röör
Ksenia Timoshenko
Odile Nunes
Johanna Lazcano
Richard Sseruwagi

Av och regi Lars Rudolfsson
Scenografi Robin Wagner, David Peterson
Kostym Kersti Vitali Rudolfsson
Ljus Linus Fellbom
Ljud Johan Ehn, Camilla Näsström
Mask Katrin Wahlberg
Musik av Frida Hyvönen

Musiker:

Lisa Grotherus
Ida Lindberg
Linnea Olsson

Presskontakt

Anna Svensson

Presskontakt teater och litteratur

anna.svensson@stadsteatern.stockholm.se
+46 76 039 83 44

Pressbilder