×
En del av Stockholms stad

FRÄMLINGEN AV ALBERT CAMUS BLIR MONOLOG FÖR UNGDOMAR

Camus mästerverk Främlingen från 1942 sätts för första gången upp på en svensk teaterscen. I rollen som den unge Meursault möter Jonas Nilsson en publik från 15 år. Sverigepremiär i Skärholmen 13 februari.

Den unge Meursault tar inte livet på allvar, inte heller på skoj. Han bryr sig bara inte. Meursault lever ett stillsamt och alldagligt liv och är likgiltig inför det mesta. När hans mamma begravs visar han inte någon större sorg.  En varm dag på badstranden begår han plötsligt en brutal handling som får allvarliga konsekvenser. Under rättegången vänds alla hans tidigare handlingar mot honom och han betraktas som totalt känslolös. Han blir hatad och utstött av omgivningen som inte förstår.

För regi, dramatisering, kostym och scenografi står Jonas Nilsson som också har den enda rollen. Han vill ge tonårspubliken problemformuleringar snarare än lösningar. På vilka grunder dömer vi andra människor? Det var en av frågorna som han själv fångades av när han läste romanen.

-Meursault ser livet som meningslöst och det gör att han förlorar sig själv. Hans idé om att alltid säga sanningen oavsett konsekvenser och liksom alltid vara den som flyter med, gör att hela hans värld blir absurd. Han har en väldigt ung syn på livet där han förväntar sig att omgivningen ska anpassa sig till honom. Frågan om ansvar för sitt eget och andras liv tror jag utgör en slags osynlig gräns en måste passera för att ta sig in i vuxenlivet, säger Jonas Nilsson

När Främlingen sätts upp i Sverige för första gången är det för en ung publik på Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen. Carolina Frände som är konstnärlig chef för scenen är Jonas Nilssons mentor i produktionen.

-I Skärholmen har vi tematiskt intresserat oss mycket för norm och det som avviker från normen. Främlingen handlar också om detta men utifrån ett lite annat perspektiv. Vem är egentligen främlingen - den för oss främmande? Hur blir någon som varit som vem som helst, som smält in i mängden, plötsligt en främling? Någon vi inte vill ha med att göra eftersom vi inte vill identifiera oss med hens handlingar, säger Carolina Frände.

Främlingen som skrevs 1942 är ett av den franske författaren och filosofen Albert Camus främsta verk. 1957 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Jonas Nilsson sågs senast i Skärholmsscenens kritikerrosade uppsättning av Hamlet. 2013 hyllades han för rollen som Werther i Carolina Frändes Den unge Werthers lidanden i Skärholmen. Han har även medverkat i bland andra Misantropen och En midsommarnattsdröm på Malmö Stadsteater.
 

FRÄMLINGEN

Sverigepremiär 13 februari på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen 

Av                                                                       Albert Camus
Översättning                                                       Jan Stolpe
Regi, dramatisering, scenografi & kostym         Jonas Nilsson
Mentor                                                                Carolina Frände
Ljus                                                                     Jens Lindström
Ljud                                                                     Markus Åberg
MK Larsson                                                        Filosofisk support
I rollen som Meursault                                        Jonas Nilsson

Från 15 år
Speltid 1 timme och 15 minuter

För hela vårens program i Skärholmen se: http://kulturhusetstadsteatern.se/skarholmen

Föreställningsbilder finns att hämta från 10 februari.

 

Presskontakt

Emma Gouveia Berggren
Emma Gouveia Berggren

Pressansvarig Skärholmen

emma.berggren@stadsteatern.stockholm.se
+46 73 973 03 97

Pressbilder