×
En del av Stockholms stad

Chicago - premiär på Stora scenen 19 september

Lisa Nilsson och Sharon Dyall spelar de båda rivalerna Roxie och Velma i höstens stora satsning, Chicago. Båda kvinnorna sitter i fängelse åtalade för mord. Dan Ekborg gör advokaten som ska få dem fria – främst genom att manipulera medierna. Regissören och koreografen Roine Söderlundh har ända sen 1990-talet drömt om att få sätta upp Chicago. Här får han sällskap av modeskaparen Lars Wallin som gör kostymerna. Premiär på Stora scenen den 19 september. På scen 22 skådespelare/dansare och en tolvamannaorkester där tio av musikerna är kvinnor.

Roxie Hart har dödat en sveklös älskare som lovat göra henne till stjärna. I fängelset träffar hon Velma Kelly som redan är berömd – mest för de två mord hon har på sitt samvete. Billy Flynn är advokaten som ska rädda dem båda från galgen.

Hur? Det är enkelt. Pressen älskar mord. Och Billy vet hur man levererar en snyfthistoria som säljer. Och som ingen jury kan motstå.

Berättelsen om Roxie och Velma i 20-talets Chicago som hamnar i fängelse efter att ha mördat sina män är baserad på en sann historia. Pjäsen hade premiär redan 1926 – då under namnet ”The Brave Little Woman” skriven av Maurine Dallas Watkins. Watkins var reporter på the Chicago Tribune och hade 1924 bevakat de sensationella rättegångarna där Beulah Annan och Belva Gaertner stod åtalade för att ha mördat sina män.

Pjäsen kom i filmversion första gången redan året därpå med två stumfilmsstjärnor i rollerna som Roxie och Velma. 1975 skrev Fred Ebb och Bob Fosse manus till musikalen Chicago med musik av John Kander och sångtexter av Fred Ebb. Musikalen Chicagos segertåg på Broadway och runt om i världen fortsätter. 

Uppsättningen på Kulturhuset Stadsteatern kommer att följa originalmanuset från 1970-talet.

– Chicago är en pjäs som är ständigt aktuell, säger Roine Söderlundh. Särskilt i vår tid då alla vill bli kändisar och då brott verkar löna sig på ett obehagligt sätt.

Modeskaparen Lars Wallin gör kostym till uppsättningen. Han har tidigare gjort kostym för bland annat för Kungliga Operan, olika krogshower och artister i Melodifestivalen.  

– I Chicago som är en av mina favoritmusikaler vill jag sätta en egen prägel på kostymerna – det ska inte enbart vara historiska kostymer, säger han.

Orkestern är med på scen hela tiden och nästan alla musiker är kvinnor (10 av 12).

– Eftersom pjäsen till största del utspelar sig i ett kvinnofängelse så var det självklart att vi skulle ha kvinnliga musiker. Det var en av de första idéer jag bestämt ville genomföra när jag började förbereda arbetet med Chicago, säger Roine Söderlundh.

Roine Söderlundh är en av Sveriges främsta koreografer. Fyra gånger har han tilldelats Guldmasken för Bästa koreografi; för West Side Story, Showstoppers, Grease och Singin' in the rain. Han är även flitigt anlitad av Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och showproduktioner för våra största artister som Carola, Orup, Magnus Uggla med flera. Andra succéer han arbetet med är De tre musketörerna, Footloose och Cabaret.

Lars Wallin är en av Sveriges främsta couture-designers. Han startade sin egen ateljé 1990, direkt efter utbildningen på Beckmans. 1995 tilldelades han det prestigefyllda modepriset Guldknappen. Lars Wallin har gjort sig känd för sina stilsäkra och dramatiska festklänningar, ofta inspirerade av fransk 50-talscouture och Hollywoodglamour, och bl.a. kronprinsessan Victoria har burit hans design. Han har genom åren även gjort en hel del scenkläder och -kostym. Hans allra första kostymdesign var till en föreställning om Mae West på Kilen 1995, som Roine Söderlundh gjorde koreografin till.

CHICAGO

Premiär 19 september på Stora scenen

Manus Fred Ebb och Bob Fosse

Musik John Kander

Sångtexter Fred Ebb

Översättning Calle Norlén

Baserad på pjäsen "Chicago" av Maurine Dallas Watkins

Regi och koreografi Roine Söderlundh

Scenografi Viktor Brattström

Kostym Lars Wallin

Musikaliskt ansvarig Joakim Hallin

Kapellmästare Maria Kvist

Ljus Palle Palmé

Ljud Oskar Johansson

Mask Katrin Wahlberg

På scen

Roxie Hart Lisa Nilsson

Velma Kelly Sharon Dyall

Billy Flynn Dan Ekborg

Amos Hart Fredrik Lycke

Mama Morton Kajsa Reingardt

Mary Sunshine C. Killik

Fred Casely David Inghamn

Liz Tove Edfeldt

Annie Elin J. Kortesalmi

June Lisette Pagler

Hunyak Elisabet Carlsson

Mona Linda Olsson

Dra-åt-helvete-Kitty Nina Pressing

Kommissarie Fogarty, fl roller Niklas Hjulström

Harry m fl roller Andreas Vilsmyr

Harrison m fl roller James Lund

Jury m fl roller Patrik Riber

Notarie m fl roller Zain Odelstål

Biträde m fl roller Denny Lekström

Dansare m fl roller Anna Ståhl

Dansare m fl roller Hannah Ohlsson

Dansare m fl roller Anne Marit Tynes

Musiker Maria Kvist

Musiker Lina Lövstrand

Musiker Ingalill Högman

Musiker Peter Fredman

Musiker Mimmi Hammar

Musiker Christine Carlsson

Musiker Patrik Skogh

Musiker Elin Andersson

Musiker Malin-My Wall

Musiker Anna Lund

Musiker Barbro Lindkvist

Musiker Felisia Westberg

Föreställningsbilder finns att hämta från 16 september.

 

 

 

Presskontakt

Sofia Cherif

Övergripande pressansvarig

sofia.cherif@stadsteatern.stockholm.se
+46 73 973 02 20

Pressbilder