×
En del av Stockholms stad

Bennypriset instiftas av Kulturhuset Stadsteatern och Anne Sofie von Otter

Årligt pris om 100 000 kronor ska i Benny Fredrikssons anda lyfta fram kulturskapare som med spännande uttryck har en vilja att nå ut brett.

Den 2 juli skulle Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns tidigare VD och teaterchef, ha fyllt 61 år. Kulturen var för honom inte bara en dörr till nya världar, den var också en förutsättning för gemenskap och samhörighet. I denna anda är syftet med det nyinstiftade Bennypriset att uppmuntra till vetgirighet och skaparglädje inom vår tids konstnärliga uttryck. Priset delas ut årligen till en eller flera personer som drivs av en stark kärlek till sin konst, och som med spännande uttryck samtidigt har en vilja att nå ut brett.

– Bennys nyfikenhet och passion för sitt yrke och sin roll som kulturarbetare var enastående och underbar. Han gav allt med oupphörlig entusiasm. Vi vill ge vårt Bennypris till någon som delar hans kärlek till konsten och som har förmågan att nå ut med den självklarhet och oräddhet som han gjorde, säger Anne Sofie von Otter, sångerska och Benny Fredrikssons hustru.

Bennyprisets prissumma är på 100 000 kronor och finansieras gemensamt av Kulturhuset Stadsteatern och Anne Sofie von Otter. Prisstatyetten är en träfigur som föreställer Benny Fredriksson, snidad av träkonstnären Urban Gunnarsson. Den första prisutdelningen sker sent i sommar, då även Bennyprisets vinnare 2020 tillkännages.

– För Benny var det självklart att konsten skulle ge en bred spegling av sin publik, samtidigt som den borrade ner sig i vad det egentligen innebär att vara människa. Med Bennypriset lever den tanken vidare, samtidigt som vi hedrar hans minne och insatser för svensk scenkonst och kulturlivet, säger Kerstin Brunnberg, styrelseordförande på Kulturhuset Stadsteatern.

Bennyprisets jury och styrelse för 2020 och 2021 består av:
Kerstin Brunnberg, styrelseordförande Kulturhuset Stadsteatern
Olle Burell, vice styrelseordförande Kulturhuset Stadsteatern
Anne Sofie von Otter, sångerska
Alexander Mörk-Eidem, regissör
Johan Wirfält, chef Forum/Debatt & Film, Kulturhuset Stadsteatern
Karina Ericsson Wärn, rektor & vd Beckmans Designhögskola
Sture Carlsson, juryns ordförande, styrelseordförande Stockholms Konstnärliga Högskola, fd VD Kulturhuset Stadsteatern

För mer information, kontakta:
Johan Wirfält
 johan.wirfalt@stadsteatern.stockholm.se
0709-96 26 69

Pressbilder