×
En del av Stockholms stad

Gunilla Röör gör modern i Höstsonaten

Gunilla Röör gör Charlotte i Höstsonaten - Ingmar Bergmans mästerverk om uppgörelsen mellan en mor och två döttrar. I rollerna som döttrarna ser vi Kirsti Stubø och Rakel Wärmländer. I regi av Åsa Melldahl. Premiär 15 augusti på Klarascenen.

Evas mamma packar ner sin röda Diorklänning och sätter sig i bilen. En aktris före sin entré. Vansinnigt rädd men samlad. Leende.

Visst är hon lika storslagen som alltid?

Hon ska stanna flera dagar hos sin dotter som hon inte sett på sju år. De ska rå om varandra. Det ska inte gå fel. Inte den här gången.

Men vem är mest hjälplös? Mor eller dotter?

Eva har dragit sig tillbaka från den stora världen och lever nu med sin man som är präst på en prästgård på landet. Bakom sig har lämnat ett liv som journalist i huvudstaden. Nu har hon bett sin mor, den hyllade världspianisten, att komma och besöka henne. Och modern säger ja.

”Höstsonaten” hade biopremiär 1978 med Ingrid Bergman, Liv Ullman och Lena Nyman i huvudrollerna. Nu tar Gunilla Röör sig an rollen som Charlotte.

– När jag såg filmen tyckte jag att Charlotte var fruktansvärd. Jag identifierade mig totalt med dottern och grät floder. Nu är jag 55 år och nu kan jag förstå mammans problematik. Det är roligt att få åldras med teatern och kunna byta perspektiv, säger Gunilla Röör.

Regisserar gör Åsa Melldahl.

– Mor och dotter kämpar så hårt för att få kontakt med varandra trots alla oförrätter som måste ösas åt sidan först. Det är sorgligt att se att det är så svårt att förlåta. Oförrätterna blir en identitet, säger Åsa Melldahl.

Åsa Melldahl har gjort många uppmärksammade teater- och operauppsättningar i hela landet. På Malmö Opera bland annat Rebecca, Così fan tutte, Figaros bröllop, Death and the Maiden. På Stadsteatern har hon satt upp Utrensning efter Sofi Oksanens roman och Carmen.

– Pjäsen är uppbyggd på samma sätt som Chopins preludium: han lägger fram teman som han försöker avsluta flera gånger men lyckas aldrig så till slut släpper han bara ut det, säger Åsa Melldahl.

 

HÖSTSONATEN

AV INGMAR BERGMAN

Premiär 15 augusti på Klarascenen

Av Ingmar Bergman
Regi Åsa Melldahl
Scenografi Lars Östbergh
Kostym Annsofi Nyberg
Ljus Sutoda
Mask Johanna Ruben

I rollerna:
Viktor Christer Fant
Eva Kirsti Stubø
Charlotte Gunilla Röör
Helena Rakel Wärmländer
 

Föreställningsbilder finns att hämta från 15 augusti.

 

 

Presskontakt

Sofia Cherif

Övergripande pressansvarig

sofia.cherif@stadsteatern.stockholm.se
+46 73 973 02 20

Pressbilder