×
En del av Stockholms stad

Anna Takanen ny teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern

Anna Takanen, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, blir ny teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hennes förordnande är på fem år och hon tillträder den 16 mars 2015. Hon kommer att inleda sitt arbete några dagar i månaden redan under hösten.

Anna Takanen tillträdde 2006 som konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater som under hennes ledning utvecklats till en av de ledande teatrarna i Norden. Ett starkt samtidsperspektiv har präglat teatern under hennes ledning och hon har drivit ett framgångsrikt jämställdhetsarbete.

– Det är med en sorgetår i ena ögat som jag nu lämnar Göteborgs stadsteater och med en glädjetår i det andra som jag ser fram emot att bli teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Jag är också särskilt glad över att jag blir den andra kvinnliga teaterchefen sen teatern startade 1960, säger Anna Takanen.

– Jag ser fram emot att medverka till det redan starka publikperspektivet på Kulturhuset Stadsteatern. En stor anledning till att jag tackade ja är ensemblen, den främsta i Sverige, säger hon.

– Det var i korridorerna på Stockholms stadsteater jag började. Det känns som att komma hem igen. Här vill jag fortsätta att satsa på en undersökning av samtiden med en bred och varierad repertoar, fylld av överraskningar och avantgarde.

Anna Takanen är skådespelare och regissör, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Hon var i flera år, från mitten av 1990-talet, verksam som skådespelare på Unga Klara under Suzanne Ostens ledning. Bland annat blev hon uppmärksammad för sina roller i Flickan, mamman och soporna (1998) och Besvärliga människor (1999). På Unga Klara regisserade hon också Medeas barn (2003) och på Stockholms stadsteater Topdog/Underdog (2004) med Karl Dyall och Peter Gardiner i rollerna. Anna Takanen invigde verksamheten Stockholms Stadsteater Skärholmen med regin av Sofia Fredéns Bara barnet (2005).

Benny Fredriksson VD för Kulturhuset Stadsteatern är stolt och glad över rekryteringen.

– Anna Takanen är en person som står mitt i sin egen samtid och som arbetat målmedvetet med samtidens berättelser. Hon har en lust till teatern som kan flytta berg. Hon är en lagspelare och vi delar tron på teaterns möjlighet och det starka publikperspektivet. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta tillsammans med henne, säger Benny Fredriksson.


För mer info kontakta Lotta Fristorp presschef på Kulturhuset Stadsteatern på tel 0739-730 218
eller Sofia Cherif 0739-730 220 sofia.cherif@stadsteatern.stockholm.se

Presskontakt

Sofia Cherif

Övergripande pressansvarig

sofia.cherif@stadsteatern.stockholm.se
+46 73 973 02 20
Lotta Fristorp
lotta.fristorp@stadsteatern.stockholm.se
0739-732 210

Pressbilder

Anna Takanen

Pressträff med Anna Takanen

20 augusti 2014