×
En del av Stockholms stad
Musik
Sofia Jernberg och Finnur Bjarnason
Sofia Jernberg och Finnur Bjarnason
Foto: Johan Persson

Arkiverat evenemang:

Folie à deux

VOKALT


Hörsalen


Mahogany Opera Group från London gästar Kulturhuset Stadsteatern den 14 mars med det vackra, intensiva musikdramat Folie à Deux. Bland de medverkande finns den svenska röstekvilibristen och jazzmusikern Sofia Jernberg, den isländska tenoren Finnur Bjarnason och textförfattaren Sjòn, som tidigare samarbetat med Björk. 

"Folie à deux" är en psykiatrisk term för en delad psykos, där en vanföreställning överförs från en person till en annan. I Hörsalen den 14 mars handlar uppsättningen Folie à Deux om en kvinna som försöker kommunicera med sin älskare; om galenskap som en metafor för kärlek i ett vackert, intensivt musikdrama. 
 

I Folie à deux samarbetar en mängd spännande musiker och konstnärer från olika länder. Engelska Emily Hall har komponerat musiken och Frederic Wake-Walker regisserar. Isländska författaren Sjón, som tidigare samarbetat med Björk, står för texterna. Sångerna vävs samman av två sångare och musiken från en akustisk harpa och en specialdesignad elektro-magnetisk harpa, spelade av Helen Sharp respektive John-Paul Gandy.   

På sång finns utöver den isländska tenoren Finnur Bjarnason även en av de mest unika svenska sångerskorna: jazzmusikern och röstekvilibristen Sofia Jernberg. Hon är, bland annat, känd från gruppen Paavo, som 2008 blev utsedd till ”årets jazzgrupp” av Sveriges Radio. Samma år fick hon även Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris för "ett nyskapande och kompromisslöst konstnärskap. En orädd musiker som med nyfikenhet och stor aptit på all sorts musik bryter ny mark i området mellan jazz och konstmusik".

>

Vokalt

Under våren gästas Kulturhuset Stadsteatern i serien Vokalt av ett antal musiker och låtskrivare där oemotståndlig sång löper som en röd tråd genom olika genrer och unika uttryck.

Som en del av varje VOKALT-konsert kommer journalisten Rebecka Hedström – som tidigare medverkat i uppmärksammade bloggar och poddar som Skapelsen, PSL och Nöjesguiden – intervjua musikerna om sång, text och den kreativa processen.

Sofia Jernberg och Finnur Bjarnason
Finnur Bjarnason och Sofia Jernberg

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

0:50 h, ingen paus

Premiär

14 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:220 kr
  • Pensionär:155 kr
  • Stud. från 26 år:145 kr
  • Barn t.o.m. 12 år:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Musik

Just nu inga föreställningar inlagda