×
En del av Stockholms stad
Musik

Arkiverat evenemang:

Best of Sweden

VOKALT


Studion


Best of Sweden – berusande musik och starka berättelser av Sveriges okända världsstjärnor!

Ramy Essam, Safoura Safavi, Naser Razzazi, Osman Abdulrahim och Habib Mousa är musiker boende i Sverige med ursprung i länder de tvingats att lämna; Egypten, Iran, Kurdistan, Eritrea och Syrien. Samtidigt som de har en stor internationell publik är de i stort sett okända i Sverige. Best of Sweden på Kulturhuset Stadsteatern den 8 april är ett fantastiskt tillfälle att ta del av deras musik.

Best of Sweden är en produktion från Vara konserthus på turné i Sverige 8–12 april, med premiär på Kulturhuset Stadsteatern. Andreas Unge är konstnärlig ledare och Alexandra Pascalidou är konferencier.

PDF med info på olika språk        

Medverkande:

Konferencier är Alexandra Pascalidou, som arbetar som journalist, programledare och författare.

Ramy Essam, Egypten

Ramy Essam var en av den egyptiska revolutionens frontfigurer på Tahrirtorget under den ”arabiska våren” 2011. En tid efter revolutionen utsåg tidningen Time Out låten ”Erhal” till den tredje mest världsomvälvande sången i historien. 2011 greps han av egyptisk militär och torterades. Han är numera bosatt Malmö och är Sveriges första fristadsmusiker.

Naser Razzazi, Kurdistan

Naser Razzazi är en vida känd och folkkär artist bland kurder och perser. Han kallas ibland Kurdistans motsvarighet till Bruce Springsteen. Naser Razzazi har ett folklore kurdiskt sound, rått och ursprungligt, ett hest sätt att sjunga så halsådran nästan spräcks. När han spelade i Kurdistan för några år sedan var det mer är hundra tusen i publiken. 1984 kom han till Sverige.

Osman Abdulrahim, Eritrea

Osman Abdulrahim har sin bakgrund i den musikaliska guldgruva som fanns i 1960-talets Swinging Addis och Asmara på Afrikas horn. Han är lika stor i sitt hemland som Elvis Presley är i västvärlden. Unga idol-deltagare på eritreansk tv framför hans hits i nya versioner.  1983 flydde han till Sverige från Eritrea på grund av krig och diktatur.

Safoura Safavi, Iran

Safoura Safavi är sångerska och kompositör med en internationell publik framför allt i Europa, USA och Iran. Hon kom med sin familj som 5-årig flykting från Iran till Östersund. Att framföra ska, reggae, soul och flamenco på persiska är omöjligt i Iran. Ändå har låtarna fått stor spridning och letat sig in i landet. Texterna är samhällskritiska och tar på ett humoristiskt sätt upp olika tabubelagda ämnen så som arrangerat äktenskap och att män inte får gråta. 

Habib Mousa, Syrien

Habib Mousa är mer aktuell än någonsin med sina kampsånger om att inte ge upp sina drömmar. Habib Mousa har en renodlad assyrisk feeling. Han värnar om rötterna och traditionen. Idag håller Habib Mousa både väst- och östassyrisk musik vid liv. Mousas kraftfulla röst är känd av alla assyrier/syrianer mellan sju och sjuttio år i både Sverige och resten av världen. 1977 kom han till Sverige.

Dessutom:
Sångerskan Faia Younan och cellisten George Hayrabedian
De assyriska systrarna Faia och Rihan Younan från Södertälje spelade in och lade ut videoklippet "To our countries" på YouTube i oktober 2014. Videon fick en enorm uppmärksamhet, plötsligt ringde BBC, Der Spiegel och resten av världspressen för att uppmärksamma fenomenet. Hör Faia Younan sjunga live och berätta om videoklippet som berör så många människor.

 

Servering

Serveringen är öppen 18:00–22:00.

Information

Scen

Studion

Speltid

2:20 h, inklusive 1 paus

Premiär

8 april 2015

Pris

  • Ordinarie:250 kr
  • Pensionär:155 kr
  • Stud. från 26 år:145 kr
  • Barn t.o.m. 12 år:125 kr
  • Ung under 26 år:125 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Musik, Studion

Just nu inga föreställningar inlagda