×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Hilary Mantel

Arkiverat evenemang:

Hilary Mantel, England

7 maj 2014


Hörsalen


Hilary Mantel fick 2009 sitt stora genombrott med Wolf Hall.  Den historiska romanen belönades med prestigefyllda Man Booker Prize och flera andra stora utmärkelser.  Wolf Hall är första delen i en trilogi och även uppföljaren För in de döda har blivit en succé hos både kritiker och läsare.

Livesänd intervju från London i möte med Daniel Sandström, SvD
 
Samtalet är på engelska.

 

Om För in de döda:
Året är 1535. Thomas Cromwell, smedens son, är Henrik VIII:s närmaste man. Hans stjärna har stigit jämte Anne Boleyns, hon som blev kungens andra hustru och för vars skull Henrik bröt med Rom. Men Henriks politik har isolerat England och Anne har misslyckats med det hon lovat sin make: att föda honom en son.
När Henrik besöker godset Wolf Hall ser Cromwell hur den orolige kungen förälskar sig i den tysta och enkla Jane Seymour. Cromwell vet direkt vad han har att göra: få fram en "sanning" om Anne Boleyn som ger kungen giltigt skäl att skilja sig och ta sig en ny hustru.


Hilary Mantel skildrar här en av de mest mytomspunna och skrämmande episoderna i den engelska historien: krossandet av Anne Boleyn.
 


BBC 2 har köpt tv-rättigheterna till Wolf Hall och Bring Up the Bodies (För in de döda) för att i regi av Peter Straughan, som skrev manuset till filmen Tinker Tailor Soldier Spy, göra en miniserie i sex delar. I England får serien premiär i slutet av 2013.
Royal Shakespeare & Company – som bara i undantagsfall spelar något annat än just pjäser av William Shakespeare – sätter upp Wolf Hall och Bring Up the Bodies i Stratford-upon-Avon. 
 


Hillary Mantel (född 1952) har sedan 1985 skrivit tolv böcker, men Wolf Hall blev hennes stora genombrott. Tidningarna utnämnde den till årets bästa roman, Englands största bokhandelskedja Waterstone’s korade Hilary Mantel till årets författare och nätbokhandeln Amazon utsåg Wolf Hall till en av årets tre bästa böcker. Hennes böcker finns översatta till mer än 30 språk.

Daniel Sandström är kulturchef på Svenska Dagbladet.


I samarbete med Weyler förlag och Svenska Dagbladet

Information

Scen

Hörsalen

Premiär

7 maj 2014

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda