×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Barbro Lindgren
Foto: Stefan Tell

Arkiverat evenemang:

MÖT BARBRO LINDGREN


onsdag 28 maj 2014
Hörsalen • Fri Entré


Författaren Barbro Lindgren är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Möt henne i ett publikt samtal med Mats Kempe, författare, bibliotekarie och kulturskribent. Musikaliska inslag med tonsättningar av hennes texter av Sarah Riedel och Georg Riedel.

Barbro Lindgrens produktion omfattar bilderböcker, lyrik, teaterpjäser och ungdomsböcker. Sedan debuten 1965 har hon givit ut ett hundratal titlar översatta till ca 30 språk.

Barbro Lindgren har en konstnärlig utbildning och har själv illustrerat flera av sina böcker, bland annat den absurda berättelsen Loranga, Masarin och Dartanjang (1969). Med Sagan om den lilla farbrorn (1979) påbörjade Barbro Lindgren ett mångårigt samarbete med illustratören Eva Eriksson. Deras största succé är serien om lille Max, en ny sorts småbarnsbilderböcker om vardagliga äventyr i ett litet barns liv. Med Mamman och den vilda bebin (1980) blev barnets äventyr långt ifrån alldagliga.

Mer realistisk är den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner (1971-73). Författaren skildrar här en ung flickas möte med kärleken och funderingar kring de stora livsfrågorna. Tankar kring livets mening finns också i de egensinniga kapitelböckerna Vems lilla mössa flyger (1987), Korken flyger (1990) och Vad lever man för (2006), där de udda karaktärerna bland andra består trasiga leksaksdjur. Här blir även en begravning rolig och en död leksakselefant kan återuppstå med lite påfyllning av stoppning.

 

Juryns motivering lyder:

Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

 

Baren öppnar 17.00.

Bokförsäljning och signering efter samtalet.

I samarbete med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

LitteraturFri entré