×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

Tove Jansson & Mirjam Tuominen

Gunilla Kindstrand i samtal med Lars Berge och Martina Montelius


Under Fontänen


I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Novellmästarna!

Tove Jansson (1914–2001) behöver knappast någon närmare presentation. I Klassikersalongen ska vi fokusera på hennes fyra fantastiska novellsamlingar: Lyssnerskan; Dockskåpet och andra berättelser; Resa med lätt bagage och Brev från Klara.

Janssons samtida kollega och landsmaninna Mirjam Tuominen (1913–67) är inte lika känd i Sverige, men nu när Modernista förlag har gett ut hennes samlade noveller och Eskaton förlag är i färd med att ge ut hennes övriga verk är det kanske dags att – med ett citat av Anders Olsson ur nyutgåvan av Tema med variationer – "… slutligen ställa in henne i våra hyllor som en modern klassiker".

Tuominen debuterade 1938 med Tidig Tvekan, om vilken den legendariska kritikern Hagar Olsson skrev att Tuominen "med ett slag erövrat rangplats inom vår konstnärliga litteratur". Sedan följde ytterligare fyra novellsamlingar: Murar (1939), Visshet (1942), Mörka gudar (1944) och Kris (1946). Efter andra världskriget och med erfarenheten av nazismens grymheter ändrade hennes skrivande karaktär; hon övergav den rena novellformen för en sorts väldigt personlig kortprosa, och senare poesi. Vad som inte förändrades var Tuominens särpräglade utforskande av villkoren för människans existens.

Varmt välkomna till ett samtal där vi fördjupar oss i Tove Janssons och Mirjam Tuominens exceptionella novellkonst.
 
Gunilla Kindstrand är journalist och för den litteraturintresserade är hon kanske mest känd som programledare för SVT:s litteraturprogram Röda rummet 1994–2002. Hon har också varit kulturredaktör för Gefle Dagblad, chefredaktör för Hälsingetidningarna och kulturchef för hela Mittmedia.

Martina Montelius är verksam som författare, dramatiker, regissör och konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra. Hon har skrivit böcker som Avlivningskliniken Tusenskönan, Ibland är man lessen ibland är man glad och Oscar Levertins vänner.

Lars Berge är författare och journalist. Bland hans böcker kan nämnas romanerna Svinn och Kontorsninja och det hyllade reportaget Vargattacken som blev en omedelbar bästsäljare och belönades 2019 med Natur & Kulturs Debattbokspris. Han har i många år skrivit reportage och krönikor i Svenska Dagbladet och är en i kollektivet bakom P3:s humorprogram Mammas nya kille.   

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

28 januari 2020

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Klassikersalongen

Just nu inga föreställningar inlagda