×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

Sara Villius

Samtalet är inställt

Lyssna, lyssna! står litteratur och musik på scen tillsammans. En timme av högläsning och musikalitet. Hur det hela gestaltar sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade.

Varmt välkomna till premiären för Lyssna, lyssna! En helt ny akt på Litteraturscenen!

Sara Villius är född 1976 och debuterade 2002 med kortromanen Nej, det är en snöklump. Sara har fått ett kultrykte bland unga författare och läsare med Sex och Battle, stenhårda litterära skildringar av uppväxt, sexualitet och skrivande. Det är över tio år sedan senaste romanen, Sex, utkom. Men nu är Sara Villius äntligen tillbaka, och hennes blick är skarpare än någonsin. I Madonna granskas vuxenlivet, kärnfamiljen och moderskapet lika kompromisslöst som hon tidigare undersökt ungdomen. Villius har skrivit en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp.

Sara Villius kommer läsa högt ur sin senaste, mycket hyllade, roman Madonna.

Om Madonna

Det börjar med en kyss. Eller ännu tidigare. I värmen mellan två armar alldeles nära varandra. Eller kanske tidigare än så. I händelser som finns nedskrivna i myndighetsdokument och såna som saknas där.

Hon tänker på mannen som velat lära henne allt om skrivandet. Hon tänker på maken hon inte längre orkar tänka på. Hon tänker på om det är möjligt att vara både moder och kropp. Hon tänker på hur det skulle vara att få vila ut nånstans, hos nån. Hon kan inte längre skriva, men hon skriver ändå.

"Du är en läsande människa. Du läser din bok, du lyssnar på din bok i lurarna. Men när slog du dig ner vid cafébordet för att lyssna till en författare som läste högt för dig? En hel novell, delar av en novell, ur en roman, eller något prosastycke som legat i byrålådan, i hårddisken och bara väntat på att få luftas inför publik.

Det börjar vi bjuda på och inte bara det. Varje kväll finns en eller två musiker på scen, i samspel med författaren. Så förvänta dig en timme med läsning och musik. Hur det hela kommer att gestalta sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade."

– Ingemar Fasth, Konstnärlig ledare på Litteraturscenen