Illustration: Alexandra Karpilovski

4 maj 2021 19:30
Hörsalen

Litteraturkalaset

En litterär kalaslördag om ål och oro, hav och omdöme, Kulla-Gulla och gemenskap, musik och får och havet och jorden.

Möt Roland Paulsen och Jonna Bornemark i samtal med Helle Klein.

Foto: Johanna Hanno

Roland Paulsen, född 1981, är docent i sociologi och prisbelönad författare. Han har bland annat skrivit boken Empty Labor, om människor som inte gör något på sina jobb, och uppmärksammats internationellt i bland annat BBC Radio 4, The Economist och Wall Street Journal. Hans senaste populärvetenskapliga bok om Arbetsförmedlingen orsakade nationell debatt och belönades med Natur & Kulturs debattbokspris. Som medarbetare på Dagens Nyheter har han länge återkommit till frågan om psykisk hälsa och varför vi mår så dåligt när vi, som det brukar heta, har det så bra. Tänk om är hans femte bok.

Foto: Sofia Runarsdotter

Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hon disputerade 2010 med avhandlingen Kunskapens gräns, gränsens vetande: en fenomenologisk undersökning av transcendens och kroppslighet. Hennes senaste bok är den bästsäljande och mycket uppmärksammade Det omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. Jonna Bornemark medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och i Dagens Nyheter. I höst utkommer hon med den nya boken Horisonten finns alltid kvar.

Om Tänk om av Roland Paulsen

Något i samhället måste ha hänt. Vi var inte alltid så här oroliga. Inte alltid uppbundna i tankens katastrofscenarier. Vad är det för röst som mal i huvudet? Varför vill den inte sluta, och varför har vi blivit så upptagna av den?

I Tänk om tecknar Roland Paulsen ett panorama över orons kulturella variationer och historiska utveckling. Via oron erbjuder han läsaren en djupdykning i mysteriet varför det materiella välståndet välsignat livet i allt utom ett: hur vi mår.

Om Horisonten finns alltid kvar av Jonna Bornemark

Horisonten finns alltid kvar tar sig an det underskattade och förbisedda mänskliga omdömet. Alltså det som får oss att hantera icke-vetande och okända situationer, från nya vetenskapliga upptäckter och rön, som kastar vår världsbild om ända, till hur läkare eller lärare behöver känna av en patient eller skolklass för att kunna hantera dem rätt.

Ändå, menar Bornemark, har vi skapat en kultur som föraktar och hindrar omdömesutvecklingen. I boken får vi lära känna omdömets hinder, men också omdömets många möjligheter och värde – samt hur vi ska främja det. Filosofkollegan som hon lutar sig särskilt mot i den nya boken är Aristoteles.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Scen

Hörsalen