×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ocean Vuong
Foto: Mattias Lundblad

Arkiverat evenemang:

Ocean Vuong (Vietnam/USA)

Samtalet är inställt

Möt Ocean Vuong, född i Saigon och utbildad i USA, som debuterade som poet med samlingen Natthimmel med kulhål (2016, på svenska 2017). Här i samtal med Ida Linde. Ocean Vuongs romandebut har alltsedan debuten varit mycket emotsedd. En stund är vi vackra på jorden blev genast en New York Times bestseller, kritikerhyllad och mycket omskriven.

Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade Mördarens mamma (2018). Hon är också verksam som översättare, dramatiker och arbetar på Nordens författarskola Biskops-Arnö. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med Chris Kraus, Niels Fredrik Dahl, Vigdis Hjorth och Roy Jacobsen.

Om En stund är vi vackra på jorden

En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Ändå måste huvudpersonen Little Dog, som är i tjugoårsåldern, försöka hitta de rätta orden.

Berättaren mobiliserar språkets hela kraft för att fylla det hålrum där orden sviker och våldet regerar. Som i hemmet präglat av fattigdom och armod, där en mor och mormor med traumatiska erfarenheter av Vietnamkriget tar ut sin frustration på Little Dog mellan manikyrkunderna. Som i det omgivande samhället som märker ut hans gryende sexualitet som fel. Den första förälskelsen i en äldre pojke, en förtrollad sekvens som utspelar sig mot fonden av ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opiatkris, blir endast en tillfällig respit från kampen för att hitta en plats, sin plats. Little Dog fortsätter att samla sina trasiga bitar och tvätta dem rena från råhet och smuts tills de skimrar av förundran.

PRESS

"Att läsa den har boken är att låta hela ditt liv fyllas upp av den, men inte på något övergående sätt. Vuongs poesi stannar kvar i blodet långt efter det att orden tagit slut."
– USA Today

"[Vuong] är en fantastisk historieberättare … Den här boken är ingen vanlig roman. Den här saken lever."
– Entertainment Weekly

Samtalet hålls på engelska och görs i samarbete med Natur & Kultur. En stund är vi vackra på jorden är översatt till svenska av Andreas Lundberg.


2020 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2020. Läs om våra nya spelplatser här.