Valerie Kyeyune Backström och Moa Gammel

I samtal med Ika Johannesson

28 oktober 2020 19:30
Hörsalen

Möt Moa Gammel Ginsburg och Valerie Kyeyune Backström i samtal med Ika Johannesson.

Moa Gammel Ginsburg är skådespelerska, regissör, dramachef och författare. Gertrud är hennes första roman.

Valerie Kyeyune Backström är kulturjournalist, bosatt i Stockholm. Hon skriver regelbundet om litteratur och konst för bland annat Expressen och Kunstkritikk. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Bang. Ett nytt England är hennes debutroman.

Ika Johannesson är kulturjournalist, publicist, programledare och författare. Hon har varit med och grundat tidskrifterna Sex och Filter. 2011 gav hon tillsammans med Jon Jefferson Klingberg ut boken Blod, eld, död: en svensk metalhistoria. Sedan 2013 är hon programledare för SvT:s Kulturnyheterna. För Internationell författarscen har hon tidigare samtalat bland annat med Markus Zusak, David Sedaris och Sadie Jones.

Om Gertrud

Gertrud och hennes man, filmproducenten Gustav, har flyttat till LA efter en mörk familjetragedi. Gertrud är den före detta modellen och skådespelerskan som drömmer om att skriva sig fri ifrån den förminskande bild omgivningen har av henne, att äntligen få bli ett subjekt i sitt eget liv. När metoo briserar försöker hon navigera mellan tre mäns blickfång som på olika sätt påverkar hennes självbild. Författaren Gabriel som en gång i tiden såg henne som sin musa, maken Gustav som vill ha en representativ fru och Erwin, regissör och för tillfället filmvärldens älskling, som har en alldeles egen agenda.

Finns det ett jag bortom blickfånget? Kan man bli något sant genom skapandet?

Gertrud är en roman fritt skriven efter Hjalmar Söderbergs pjäs med samma namn. Moa har förvandlat Söderbergs klassiska drama till en roman om det mänskliga schack som spelas efter metoo, mot en fond av drömmar och ångest i Hollywood.

Om Ett nytt England

Ibland kom ett lätt tryck över bröstet.
Det kunde komma när som helst;
När hon var på middag med sina vänner.
När hon stod i en inredningsaffär och kände på tygprover.
När hon skvallrade över telefonen, halvnaken på terrassen, med ett glas iskall Aperol spritz i handen.
Nästan alltid de få gångerna hon hade sex med sin make.

En kvinna från Europa har kommit till Los Angeles. Med ett enda mål, en enda plan: att lägga staden under sina fötter, att klättra. Att nå till de vita husen som lyser som prästkragar i Hollywood Hills. Att omvandla sin ungdom till något som går att ta på, något att hålla fast vid.

Ett nytt England är en roman om pengar, killar och amerikanska solnedgångar.

Samtalet görs i samarbete med Piratförlaget och Modernista.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Scen

Hörsalen