×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Martin Hägglund
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Martin Hägglund (Sverige/USA)

I samtal med Johanna Koljonen

Samtalet är inställt p.g.a. sjukdom.

Samtalet skjuts upp till våren 2021. 

Möt Martin Hägglund, född i Sverige och bosatt i New York, i samtal med Johanna Koljonen. Martin Hägglund är professor i komparativ litteratur och humaniora vid Yale University. Han är medlem i Society of Fellows vid Harvard University och författare till fyra hyllade böcker, översatta till ett tiotal språk.

Han gav ut sin första bok, Kronofobi, vid tjugofem års ålder. Hans första bok på engelska, Radical Atheism, var föremål för en konferens vid Cornell University och ett större seminarium vid Oxford University och Dying for Time: Proust, Woolf, Nabokov, hyllades av Los Angeles Review of Books som en "revolutionerande" prestation. Hägglund mottog Guggenheim Fellowship 2018. Boken This life släpps i september 2020 med svenska titeln Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet.

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Neil Gaiman, Margaret Drabble, Umberto Eco, Dmitrij Gluchovskij, Edward St Aubyn och Jeanette Winterson.

Om Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet

Uppmärksammade och hyllade Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet av filosofen Martin Hägglund är en djupt inspirerande bok om hur vi kan förändra våra liv, och förklarar hur vår strävan efter frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism. Hägglund menar att vi i stället för en religiös tro på evigheten bör fördjupa en sekulär tro som är hängiven vårt ändliga liv tillsammans. Han visar hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor: allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid.

Med utgångspunkt i stora filosofer från Aristoteles till Hegel och Marx, skönlitterära författare från Dante till Proust och Knausgård, ekonomer från Mill till Keynes och Hayek, och religiösa tänkare från Augustinus till Kierkegaard och Martin Luther King Jr, visar Hägglund vägen mot ett friare liv.

– En viktig ny bok … underbart befriande.
The New Yorker

– En ofantligt ambitiös förening av filosofi, andlighet och politik, som börjar med att förorda ett rannsakande av vår dödlighet, och slutar med att förorda demokratisk socialism … Allt beror på vad vi gör med vår tid tillsammans. This Life argumenterar övertygande för hur viktigt det är att minnas denna sanning.
The Guardian

Samtalet hålls på svenska och görs i samarbete med Volante. Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet är översatt till svenska av Andreas Vesterlund.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Biljetter