×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

Jerker Virdborg, Anders Lagerqvist & Mats Widlund

Samtalet är inställt

Lyssna, lyssna! står litteratur och musik på scen tillsammans. En timme av högläsning och musikalitet. Hur det hela gestaltar sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade.

FÖRFATTARE

Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001 utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris. Han har därefter bland annat publicerat romanerna Försvinnarna (2005), Staden och lågorna (2012) och Sommaren, syster (2017). Han skriver dessutom litteraturkrönikor i Dagens Nyheter och är konstnärlig ledare för en litterär scen i Röda rummet på Berns.

Jerker Virdborg kommer läsa sin nyskrivna novell, Jaguaren.

Om Jaguaren

En man finner en lapp under vindrutetorkaren: Någon har råkat skada hans antika sportbil. Men hur han än letar så kan han inte hitta några skador. Den gåtfulla lappen blir början på en kedja svårförklarliga händelser som för mannen allt närmare en avgörande gräns.  

Jaguaren är en berättelse om hur verkligheten sakta löses upp i kanterna tills kontrollen går förlorad. Men någonstans i det oöverblickbara glimmar också ett litet ljus.

MUSIKER

Anders Lagerqvist, violin, är ständigt aktuell tillsammans med många av Sveriges förnämsta musiker och skådespelare i program med klassisk kammarmusik och poesi. Sedan 2012 är Anders konstnärlig ledare för den banbrytande konsertserien Musik på Udden på prins Eugens Waldemarsudde där musik och text samspelar med utställningarna på museet. Hans koncept har lett till konserter i Holland, Israel, Frankrike och 2020 även i USA och England.

Mats Widlund, piano, en av Sveriges mest firade pianister som regelbundet framträder som solist och kammarmusiker i Sverige och utomlands. Mats är tillsammans med flöjtisten Tobias Carron konstnärlig ledare för Kammarmusikfestivalen i Sandviken sedan mer än 25 år. Han är dessutom konstnärlig ledare för Trelleborgs internationella pianofestival sedan 2005. Mats Widlund är professor vid Kungliga Musikhögskolans avdelning på Edsbergs slott.

Verk som kommer att framföras:

Bela Bartok ur sonat för soloviolin "melodia"

John Cage "Six melodies för violin and keyboard" sats lll

Morton Feldman "piece for violin and piano"

György Kurtag ur "signs,games and messages" för soloviolin "John Cage in memoriam"

Bela Bartok: ur solosonat för violin

Martin Hederos "Katja" i arrangemang för violin och piano

Felix Mendelssohn "sweet remembrance" från "lieder ohne worte" op. 19 nr.1

"Du är en läsande människa. Du läser din bok, du lyssnar på din bok i lurarna. Men när slog du dig ner vid cafébordet för att lyssna till en författare som läste högt för dig? En hel novell, delar av en novell, ur en roman, eller något prosastycke som legat i byrålådan, i hårddisken och bara väntat på att få luftas inför publik.

Det börjar vi bjuda på och inte bara det. Varje kväll finns en eller två musiker på scen, i samspel med författaren. Så förvänta dig en timme med läsning och musik. Hur det hela kommer att gestalta sig, vet bara författaren och musikern. Det blir det oväntade."

– Ingemar Fasth, Konstnärlig ledare på Litteraturscenen