Illustration: Alexandra Karpilovski

Femtio år med Hundra år av ensamhet

Alex Schulman och Nina Wähä i samtal med Ingrid Elam

21 september 2020 19:30
Hörsalen

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Gabriel García Márquez Hundra år av ensamhet från 1967 är en av 1900-talets mest betydelsefulla romaner. Den banade väg för den latinamerikanska romanboomen och definierade den magiska realismen. Litteraturhistorien hade sett annorlunda ut om inte García Márquez hade stängt in sig i sitt hem för att skriva sitt magnum opus.

Nu, när det gått 50 år sedan Hundra år av ensamhet först kom ut på svenska, har Lina Wolff gjort en ny översättning. Klassikersalongen har bjudit in författarna Alex Schulman och Nina Wähä för att tillsammans med samtalsledaren Ingrid Elam diskutera vad som gör Hundra år av ensamhet till ett mästerverk.

Foto: Thron Ullberg

Alex Schulman är kolumnist, radioproducent och författare till romaner som Skynda att älska, Glöm mig och Bränn alla mina brev. Tillsammans med Sigge Eklund gör han podprogrammet Alex & Sigges podcast. De har också skrivit böckerna TID – Livet är inte kronologiskt, och Rum – En roadtrip genom psyket. I höst är han aktuell med romanen Överlevarna.

Foto: Kajsa Göransson

Nina Wähä är författare, skådespelare och musiker. Som författare debuterade hon 2007 med romanen S som i syster. 2019 kom det stora genombrottet med den Augustnominerade Testamente som också tilldelades Sveriges Radios Romanpris. Hon hade en av huvudrollerna i Daniel Espinosas film Babylonsjukan och är sångare i popbandet Lacrosse.

Ingrid Elam är litteraturvetare och f.d. dekan för konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Hon är också verksam som litteraturkritiker och har varit kulturchef på Göteborgs-Posten, Göteborgs-Tidningen och Dagens Nyheter.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Scen

Hörsalen