×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ahmed Saadawi

Arkiverat evenemang:

Ahmed Saadawi (Irak)

Samtalet är inställt


Under Fontänen


Möt Ahmed Saadawi, från Irak, i samtal med Athena Farrokhzad.

Ahmed Saadawi är författare och dokumentärfilmare född 1973 och bosatt i Bagdad. I hemlandet är han en känd kulturpersonlighet, och med Frankenstein i Bagdad blev han den första irakiern att vinna det prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction. Romanen blev också nominerad till Man Booker International Prize och skördar nu framgångar världen över. Romanen är också på väg att filmatiseras.

Athena Farrokhzad är poet, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som belönades med bl.a. Karin Boye-priset och som har översatts till en mängd språk. Hennes senaste bok är diktsamlingen I rörelse 2019. Hon har översatt böcker av bl.a. Jaqueline Woodson, Adrienne Rich, Marguerite Duras till svenska.

Samtalet tolkas från arabiska till svenska av Helena Axelsson Fisk.

Om Frankenstein i Bagdad

Irak, 2005.
Skrothandlaren Hadi har sytt ihop ett lik av lösa kroppsdelar han samlat ihop längs de krigshärjade gatorna i det ockuperade Bagdad. Hans plan är att unna dessa oidentifierade människor en begravning de annars inte skulle få.

Men en dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som tar över gatorna om natten. Det verkar vara ute efter hämnd.

Ahmed Saadawis internationellt uppmärksammade roman Frankenstein i Bagdad är lika mycket rysare som den är en djupt realistisk – och humoristisk – skildring av en vardag som på många sätt ter sig mer overklig än romanens övernaturliga inslag. Författaren själv betraktar den som sitt manifest mot krig.

PRESS

"På de 200 år som gått sedan Mary Shelley skrev Frankenstein har hennes monster dykt upp i otaliga varianter – men få av dem har varit så galna eller haft en sådan politisk udd som monstret i Ahmed Saadawis Frankenstein i Bagdad."
– New York Times

"Saadawis märkliga, våldsamma och syrligt roliga bok lånar kraftigt från science fiction-kanon, men betalar tillbaka sin skuld med ränta: det är en anmärkningsvärd prestation, och en som – tyvärr – knappast kommer att förlora sin aktualitet."
– Guardian

"Saadawi målar upp en verklighet – Bagdad 2005 – som är så skräckinjagande i sina detaljer … att det knappt ens chockerar när romanen börjar dra åt det övernaturliga."
– The New Yorker

Samtalet tolkas från arabiska till svenska av Helena Axelsson Fisk och görs i samarbete med Bokförlaget Tranan och Arabiska bokmässan. Frankenstein i Bagdad är översatt till svenska av Jonathan Morén

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

6 februari 2020

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda