×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Agustín Fernández Mallo
Foto: Ivan Gimenez Costa

Arkiverat evenemang:

Agustín Fernández Mallo (Spanien)

Samtalet är inställt

Möt Agustín Fernández Mallo, från Spanien, i samtal med Hanna Nordenhök. Agustín Fernández Mallo är född 1967 och är fysiker och författare. Nocilla dream är första delen i en trilogi som haft avgörande inflytande på spansk samtidslitteratur och gett namn åt en hel författargeneration. Romanerna gavs ut i Spanien mellan 2006 och 2009.

Hanna Nordenhök är författare och översättare, född 1977 och bosatt i Stockholm. Hon är även verksam som kritiker av teater och litteratur i Expressen och är konstnärlig doktor i litterär gestaltning. Hennes avhandling Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript tar sin utgångspunkt i poeterna Gloria Gervitz, Anja Utler och Ann Jäderlund. Nordenhök debuterade som poet med Hiatus 2007. Första romanen Promenaderna i Dalby Hage kom 2011 och ingår i sviten Minnestrilogin tillsammans med Det vita huset i Simpang (2013) och Asparna (2017).

I våras kom romanen Caesaria som utspelar sig under en tid när den moderna kvinnoläkarvetenskapen föddes. 2019 tilldelades hon Författarförbundets kritikerpris Madeleine Gustafsson-priset.

Om Nocilla Dream

Ett träd i Nevada-öknen fullt med skor, en grupp kvinnliga surfare som åkt vilse i södra Spaniens ödemark, en hemlös man i Gucci-skor som bor på en flygplats. Nocilla dream vrider sig fram genom uppbrutna och oavslutade historier som på märkliga sätt länkas samman vid gränsen mellan verklighet och delirium, interfolierade med reflektioner och citat från naturvetenskap, journalistik och populärkultur. Om tiden traditionellt har varit den ordnande principen i romankonsten väljer Agustín Fernández Mallo hellre rummet, den tömda, skingrade eller belamrade platsen, som bakgrund och förutsättning för den mänskliga erfarenheten.

Nocilla är en spansk variant av Nutella.

Samtalet tolkas från spanska till svenska av Maria Bodner Gröön och görs i samarbete med Nirstedt. Nocilla Dream är översatt till svenska av Djordje Zarkovic.

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Biljetter