Vigdis Hjorth, Klas Östergren och Merete Pryds Helle i unikt Ibsen-projekt

Samtalsledare: Stephen Farran-Lee, förläggare på Natur & Kultur

21 oktober 2019 19:00
Årsta Folkets Hus Teater

I ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag presenterar vi specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer.

Klas Östergren (Sverige) har skrivit om Hilde Wangel från Frun från havet och Byggmästare Solness, Vigdis Hjorth (Norge) har skrivit om Hedda Gabler, som i hennes roman blivit mannen Henrik Falk och Merete Pryds Helle (Danmark) har skrivit om Nora Helmer från Ett dockhem.

Henrik av Vigdis Hjorth – En thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris. Hedda Gabler har här blivit en man i vår tids Norge. En falling down-historia, som att betrakta ett skenande tåg på väg mot kraschen.

Hilde av Klas Östergern – Romanen är både ett spel med berättarperspektiv och fiktioner i fiktioner, och samtidigt ett fullödigt porträtt av en kvinna som både är sitt livs fånge och samtidigt märkvärdigt fri. Inte minst genom sin förmåga att "fingra på en annan människas öde." En sinnrik lek med Ibsens dramer och den tidiga psykoanalysen.

Nora av Merete Pryds Helle – Hur blev Nora Nora? I Merete Pryds Helles roman får vi följa hur Nora kommer till insikt om sig själv, inte i tre akter som i Ett dockhem, utan under ett helt liv. En appell för den omyndigförklarade kvinnan utav en av Danmarks främsta prosaister.

Samtalet förs i samarbete med Natur & Kultur. Henrik är översatt av Gun-Britt Sundström och Nora är översatt av Stewe Claeson.

2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2019.
Läs om våra nya spelplatser här.

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:30 h, ingen paus