×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Roy Jacobsen
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Roy Jacobsen (Norge)

I samtal med Ida Linde


Årsta Folkets Hus Teater


Möt Roy Jacobsen, född 1954 i Oslo, i samtal med Ida Linde. Roy Jacobsen debuterade 1982 som författare efter att ha haft en rad yrken, bland annat valfångare, snickare, lärare och vårdbiträde på en psykiatrisk klinik. Hans stora genombrott kom med romanen Segerherrar (1991) som bland annat belönades med det svenska Ivar Lo-priset.

Roy Jacobsen har med sina tre senaste romaner skrivit fram ett hisnande vackert, poetisk och tidvis brutalt kvinnoporträtt – Ingrid Marie Barrøy är en av dessa skarpa romangestalter som för alltid lever kvar hos läsaren. Barndomsåren i De osynliga och vuxenblivandet i Vitt hav följs nu av modersskildringen i Fartygets ögon. Ett fullödigt magnum opus växer fram i händerna på en av den nordiska litteraturens giganter.

Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För romanen, Norrut åker man för att dö (2014), tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade Mördarens mamma (2018). Hon är också verksam som översättare, dramatiker och arbetar på Nordens författarskola Biskops-Arnö. På Internationell författarscen har hon tidigare samtalat med Chris Kraus, Niels Fredrik Dahl och Vigdis Hjorth.

Om Fartygets ögon

Ingrid Marie Barrøy är född och uppvuxen på den lilla ön Barrøya i nordligaste delen av Norge. Hennes dotter Kaja har nyss fyllt tio månader, året är 1946 och kriget är över. Men ännu syns spåren efter ockupationen, till och med på den lilla ön som påminner om ett fotspår i havet.

I Fartygets ögon inleder Ingrid sitt sökande efter Kajas far, den ryske soldaten Alexander som befann sig ombord på det tyska fångskeppet M/S Rigel när det sänktes av de allierade i november 1944. Över tvåtusen människor omkom i katastrofen, varav de flesta var fångar från östra Europa. Ingrid räddade livet på den svårt nedkylde Alexander, förälskade sig i honom och födde hans barn. Men kriget tvingade honom på flykt och nu är frågan vad det blev av honom. Fick han hjälp? Blev han infångad? Är han död eller vid liv?

Samtalet görs i samarbete med Norstedts. Fartygets ögon är översatt av Staffan Söderblom.

2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2019.
Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

6 november 2019

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda