Om Henry David Thoreau och Claire-Louise Bennett

Klassikersalongen

Under Fontänen

Magnus Halldin i samtal med Andrea Lundgren och Tomas Bannerhed

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

"Jag ville leva på djupet och suga all märg ur livet"
/Henry David Thoreau

Han föddes 1817 och avled 1862. Han var författare, naturvetare, filosof. Han var en föregångare till ekologismen, han var vapenvägrare och motståndare till slaveriet. Han var detta och så mycket mer.

Thoreau odödliggjorde såväl tjärnen Walden Pond i Concord Massachusetts som sig själv med Walden, en skildring av sin tid i ett skjul vid det lilla vattnet. Under hela sin levnad skrev han dagbok och ikväll står hans Dagboksanteckningar (översatt av Peter Handberg) i centrum.

"I’m not interested in producing literature. It’s life I want to put on the page," says Claire-Louise Bennett, paraphrasing Anaïs Nin.
/ur intervju i Vogue

Claire-Louise Bennett växte upp i Wiltshire, England. Hon studerade litteratur och drama vid universitetet i Roehampton och är bosatt i Galway, Irland.

I det omtalade debutverket Pond (Damm, översatt av Carl-Johan Lind) möter vi en berättare vid en mental korsväg. Hon har dragit sig tillbaka till ett litet halmtäckt stenhus på Irlands västkust. Vi följer hennes medvetandeström, hennes vidöppna betraktande av det som omger henne och det som rör sig inom henne.

Varmt välkomna till ett livfullt samtal om ikonen Henry David Thoreau och stjärnskottet Claire-Louise Bennett.

Magnus Halldin är född 1974 och bosatt i Stockholm. Han är essäist och litteraturkritiker i Svenska Dagbladet, där han även varit redaktör för kulturredaktionens essäsida Under strecket. Han är litteraturhandläggare vid Svenska Akademien och är sedan 2009 redaktör för Samfundet De Nios Litterära kalender, som ges ut av Norstedts. Även redaktör för Tomas Tranströmers bok I arbetets utkanter (Bonniers 2015).

Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten. Hon romandebuterade 2010 med I tunga vintrars mage. 2014 publicerades hennes andra kritikerhyllade roman Glupahungern som etablerade hennes särpräglade hennes författarskap ytterligare. Senast aktuell med novellsamlingen Nordisk fauna.

Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och bor sedan mitten av 1990-talet i Stockholm. Han är fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris.

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:15 h, ingen paus