Att leva i en diktatur

Klassikersalongen

12 september 2019 19:30
Under Fontänen

I Klassikersalongen samtalar författare, litteraturkritiker och kulturskribenter om moderna klassiker och äldre pärlor.

Författarna Merete Mazzarella och Cilla Naumann tar sig an tre böcker som på olika sätt har sin utgångspunkt i hur det är att leva i en diktatur: Hans Fallada: Ensam i Berlin; Sinclair Lewis: Sånt händer inte här; och Hertha Müller: Kungen bugar och dödar.

Samtalsledare: Mats Almegård

Hans Falladas Ensam i Berlin kom ut 1948. Boken handlar om makarna Otto och Anna Quangels som kämpar mot den nazistiska regimen genom att lägga ut handskrivna brevkort i trappuppgångar. Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter. Primo Levi har kallat Ensam i Berlin för den bästa boken om det tyska motståndet mot nazismen.

Sånt händer inte här av Sinclair Lewis gavs ut 1935 och utspelar sig i ett USA som styrs av president Berzelius "Buzz" Windrip. Efter att ha kommit till makten genom att underblåsa folks rädslor för det främmande har han infört ett totalitärt styre med hjälp av en hänsynslös paramilitär styrka. Journalisten Doremus Jessup blir indragen i motståndsrörelsen mot Windrips regim. Sånt händer inte här har blivit uppmärksammad igen i samband med att Donald Trump kommit till makten.

Herta Müllers briljanta Kungen bugar och dödar är en samling texter om Müllers erfarenhet av livet under Ceaușescus diktatur och hennes flykt till Tyskland. Boken kretsar mycket kring hur språket används i en diktatur, både i propagandasyfte och som ett sätt att undgå censur och övervakning.

Merete Mazzarella är författare och professor i litteraturvetenskap. Hennes uppskattade essäsamlingar kännetecknas lika mycket av lärdom och beläsenhet som en djupt personlig stil och en vilja till ständig dialog med läsaren. Hennes senaste bok Den försiktige resenären är en bok om att resa utan att vara äventyrligt lagd.

Cilla Naumann är författare och journalist. Hon debuterade 1995 med romanen Vattenhjärta. Två gånger har hon nominerats till Augustpriset. Om hennes senaste roman – kritikerhyllade Den oändliga familjen – skrev Josefin Holmström i Svenska Dagbladet att det "är en sådan bok som författare blir avundsjuka på".

Mats Almegård är kulturjournalist med inriktning på litteratur och musik. För Kulturhuset Stadsteatern har han bland annat samtalat med Jonathan Safran Foer på Internationell författascen och lett litteraturserien Release me.

Scen

Under Fontänen