×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Jamaica Kincaid
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Jamaica Kincaid (Antigua/USA)

I samtal med Valerie Kyeyune Backström


1 oktober 2019 19:00
Årsta Folkets Hus Teater


Möt den amerikanska författaren Jamaica Kincaid, född på den karibiska ön Antigua, i samtal med Valerie Kyeyune Backström.

Jamaica Kincaid föddes 1949 som Elaine Potter Richardson och växte upp med sin mor och styvfar under fattiga förhållanden. Hennes uppväxt och skolgång präglades av att Antigua då fortfarande var en brittisk koloni, vilket hon också kritiskt beskrivit i många av sina böcker. Därefter ter sig hennes liv smått otroligt: som sextonåring skickas hon av sin mor till New York för att jobba som au pair, tio år senare rör hon sig i hippa kretsar på Manhattan som fast anställd skribent på The New Yorker, ytterligare tio år senare är hon hyllad författare världen över.

Debuten På flodens botten gavs ut 1983, och sedan dess har hon givit ut över tio böcker i olika genrer. Namnet Jamaica Kincaid tog hon för att hon inte ville att modern skulle få reda på att hon skrev om henne.
 
Kincaid kombinerar ett lyriskt och bildrikt språk med egna erfarenheter och en uppriktighet som ibland har uppfattats som argsint, något hon i en intervju har avfärdat: "Folk säger att jag är arg bara för att jag är svart och att jag är kvinna. De säger alltid det om svarta: De där arga svarta människorna. Och varför? Ni är rädda att det kanske nns grund för deras ilska. Den kanske är motiverad."
 
Valerie Kyeyune Backström är kulturjournalist och kritiker på Expressen Kultur. Tidigare chefredaktör för tidskriften Bang.

Samtalet hålls på engelska.

Om Mr Potter

Mr Potter är en roman om Kincaids biologiska far. Han är en helt vanlig man, men ovanlig som föremål för en roman eftersom hans liv egentligen inte erbjuder något extraordinärt. Han kör taxi på Antigua, han har sina flickvänner – och så försöker han skaka av sig sina påflugna döttrar som söker kontakt med honom. Vad han inte vet är att en av dem ska bli författare och efter hans död återkomma till ön för att göra roman av hans liv.

Samtalet görs i samarbete med  Bokförlaget Tranan. Mr Potter är översatt av Niclas Nilsson.

2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2019.
Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:15 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Årsta Folkets Hus Teater

2019-10-01
tisdag
19:00
Utsålt