×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Goran Vojnović
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Goran Vojnović (Slovenien)

I samtal med Andreas Norman


Under Fontänen


Möt Goran Vojnović, född 1980 i Ljubljana, som har kommit att bli en av Europas mest omtalade yngre författare. På Internationell författarscen i samtal med Andreas Norman. 

Efter debuten Blattejävlar! – som är den mest sålda boken i Slovenien någonsin och som under flera år spelats som teater, filmatiserats och översatts till ett femtontal språk – och romanen Jugoslavien, mitt hemland är han nu aktuell med sin mest fängslande berättelse hittills, Under fikonträdet. Goran Vojnović arbetar under hösten även med sin tredje långfilm som regissör, en film som berör gränsområdena mellan Italien och Slovenien och migration.

Andreas Norman är författare och fd diplomat med fokus på Östeuropa och Västra Balkan, och har bott och arbetat i bl.a. Bosnien, Makedonien och Litauen. 2013 kom han ut med den hyllade thrillern En rasande eld och senare med uppföljaren De otrogna. Han har även skrivit om sina erfarenheter under tsunamikatastrofen 2004 i den uppmärksammade boken 9,3 på Richterskalan.

Samtalet hålls på engelska.

Om Under fikonträdet

I Under fikonträdet väver Goran Vojnović samman berättelserna från personer i tre generationer, från 50-talet till idag, för att kunna tydliggöra var och en av dem. Bokens berättare Jadran försöker komma underfund med varför hans pappa Safet försvann från Ljubljana under Jugoslavienkrigens första år, sin mamma Vesnas oförklarliga aversion mot hans farfar och bit för bit läggs en mosaik av historier. Historier som går igenom Jugoslaviens uppgång och fall, och mot övergången till ett Slovenien rusande mot nyliberalismen och människor som tvivlar inför demokratin.

Historiens trauman återspeglas i mörka familjehemligheter, men detta är också en berättelse om kärlek, liksom tid och frihet. Jadran kan i sin familjehistoria finna förklaringar till sin egen relation till flickvännen Anja. Minnena från det förflutna kan hjälpa oss förstå såväl vår personliga situation idag som ett politiskt skeende. Det förflutna frigör oss inte från ansvar för framtiden.

Samtalet görs i samarbete med Rámus Förlag. Under fikonträdet är översatt av Christine Bredenkamp.

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

20 november 2019

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Under Fontänen

Just nu inga föreställningar inlagda