×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Daniel Kehlmann
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Daniel Kehlmann (Tyskland/Österrike)

I samtal med Peter Englund och Gunnar Bolin, SR


Årsta Folkets Hus Teater


Möt den tysk-österrikiska författaren Daniel Kehlmann i samtal med Peter Englund och Gunnar Bolin. Kehlmann studerade filosofi och litteratur i Wien, och undervisar idag vid New York University. Han debuterade som författare 1997 och introducerades för en svensk läsekrets med romanen Jag och Kaminski (2004) som var hans femte bok. Världens mått (2007) blev en internationell sensation, och Kehlmann har tilldelats en rad litterära utmärkelser, bland annat Thomas Mann-priset och PO Enquist-priset.

Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 2001-2006. Hans böcker är utgivna i ett tjugotal länder och han har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002 och Mårbackapriset 2018.

Gunnar Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion, där han varit programledare för en rad olika program, som Kulturnytt och Salongen. Han har också varit kritiker och reporter. 2001-2003 var han SR:s korrespondent i Berlin och 2010-2014 arbetade han som kulturkorrespondent. Hösten 2019 utkommer han med Hovjuvelerarens barn. En berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer.

Samtalet hålls på engelska.

Om Tyll

För första gången sedan den internationellt hyllade Världens mått (2007) återvänder Daniel Kehlmann till den historiska romanen och blåser liv i en gåtfull figur i den tyska folkloren. Tyll Ulenspiegels kringflackande liv som gycklare och sanningssägare sträcker sig över en epok och ett Europa präglat av ett ständigt krigstillstånd. Skärvor och skrönor fogas samman till en rik fresk över det trettioåriga krigets historia, där den mytomspunne Tyll Ulenspiegel alltid tycks dyka upp på ett hörn. Han möter såväl tidens huvud- som biroller – från den myndige kung Gustav II Adolf till den talande åsnan Origenes. Tyll är en underhållande, spränglärd och storslagen pikareskroman om förställningskonstens makt och krigets förstörande kraft.

PRESS

"Tyll är Daniel Kehlmanns hittills bästa bok … ett djupt rörande, brutalt, modernt, romantiskt tyskt epos, fullt av liv och skrivet på ett underbart odistanserat sätt … Tyll är Daniel Kehlmanns seger över historien, hans historiska triumf."
– Süddeutsche Zeitung

"Den samtida tyska litteraturens största begåvning."
– Süddeutsche Zeitung

"Min favorit bland tyska författare."
– Ian McEwan

"Det verkar inte finnas något som Daniel Kehlmann inte kan."
– Neue Zürcher Zeitung

Samtalet görs i samarbete med Albert Bonniers Förlag och Goethe-institutet. Tyll är översatt av Jesper Festin.

2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Årsta Folkets Hus Teater är en av de platser där vi dyker upp under 2019.
Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

12 november 2019

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda