×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Vigdis Hjorth
Foto: Agnete Brun

Arkiverat evenemang:

Vigdis Hjorth (Norge)

I SAMTAL MED IDA LINDE


Foajé 3


Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman Arv och miljö om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. 

Vigdis Hjort samtalar på svenska med Ida Linde.

"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."

Så skriver den äldsta dottern Bergljot i ett mejl till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Arvstvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de tysta ytor och hemligheter som präglat familjen nu börjar avtäckas.

Bergljot har brutit med familjen men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.  

"Hjorths författarskap kommer att bli hågkommet som ett referensverk för att förstå nära relationer mellan människor omkring millennieskiftet. […] Ett riktigt liv i absolut samförstånd finns inte. Men jag kan svårligen tänka mig bättre ledljus än Vigdis Hjorths romaner, om man letar." Klassekampen

Vigdis Hjorth (f. 1959) är en av Norges stora författare, med 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer. Arv och miljö blev ett publik- och kritikergenombrott och har debatterats och diskuterats flitigt. Romanen har sålt i över 70 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Ida Linde (f. 1980), uppvuxen i Umeå. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. 2018 utkom romanen Mördarens mamma. Hon har tidigare samtalat med Chris Kraus.

I samarbete med Natur & Kultur. Arv och miljö är översatt av Ninni Holmqvist.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

16 oktober 2018

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda