×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Fristadsförfattare som medverkar på Stockholms litteraturmässa 2018


Tesfagiorgis Habte KelatiTesfagiorgis Habte kommer från Eritrea och arbetade först som lärare innan han utbildade sig inom journalistik. Efter sin utbidlning arbetade han med PR för Utbildningsdepartementet, som frilansande skribent för tidskrifter, tidningar och webbplatser. Tesfagiorgis skrev även dramatik för radio. Han har fått flera litterära priser för sina noveller.

Basim Ahmed Jamal


Foto: Leif Mårtensson

Under 1990-talet arbetade Basim Ahmed Jamal med att starta en bokhandel, Al-Rihab bookshop, som var den första bokaffären i Mosul som lånade ut begagnade böcker till läsare. Bokhandeln blev fort också en mötesplats för blivande författare, musiker med flera i Mosul.  Parallellt med sin bokhandel arbetade Basim med den litterära tidningen al-Saudha’i, samt som musiklärare på Fine Arts Institute for Girls. När IS tog kontroll över Mosul stängdes flera enheter vid universitet där Basim arbetade. All musikrelaterad verksamhet förbjöds och Basim arresterades och misshandlades.

Housam Al-MosilliHousam Al- Mosilli är författare, journalist, äversättare och forskare från Damaskus, Syrien- Efter tre arresteringar och tortyr av de syriska säkerhetsstyrkorna flydde han landet 2012. I hans skrifter behandlar Housam politiska och mänskliga rättigheter frågor om den nuvarande situationen i Mellanöstern-regionen, särskilt ökningen av extremism i norra Syrien. Han arbetar som översättare och korrekturläsare för Noon Publishing House och Al Mutawassit Publishing House. Han är en poet, fortsätter att skriva en roman på arabiska, och en bok om film och politik. Som journalist skriver han fortfarande politiska artiklar för tidningar.  

Faraj Bayrakdar

Faraj Bayrakdar är journalist och poet. Han debuterade 1979 i Syrien och har sedan dess publicerat tio böcker varav åtta är diktsamlingar. Han har belönats med en rad utmärkelser och stipendier, bland annat Amerikanska PEN:s Freedom to Write 1999 och Tucholskystipendiet 2007. I höstas tonsatte Kompositören Svante Henryson 24 av Bayrakdars dikter. En stor del av hans poesi handlar om och kom till under hans tid i fängelse. 1987 greps han av säkerhetstjänsten i Syrien och hölls isolerad och utsattes för tortyr under 14 års tid. Efter en omfattande internationell kampanj släpptes han fri år 2000 och bjöds några år senare in till Stockholm som fristadsförfattare. Sedan dess har han bott och varit verksam i Sverige.

Souzan Ibrahim

Souzan Ibrahim är en välkänd syrisk poet, författare och journalist. Hon har publicerat tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar, och blivit översatt till franska. Många av hennes skönlitterära texter sätter syriska kvinnor i fokus. Hon har precis skrivit färdigt en bok om inbördeskriget i Syrien, upplagd som en dagbok där hon beskriver hur kriget påverkar det syriska samhället och människors vardag. Som journalist har hon skrivit mängder av artiklar med fokus på kultur, mänskliga relationer och kvinnors rättigheter i syrisk dagspress och facktidskrifter. Hon kom till Östersund som fristadsförfattare 2018.

Zurab Rtveliashvili

Zurab Rtveliashvil är poet, performanceartist och skådespelare. Han var mycket aktiv i Rosenrevolutionen i Georgien 2003 med sina poetiska liveframträdanden. Åren efter revolutionen fortsatte han att förhålla sig kritisk och politisk i sin poesi vilket gjorde att han arresterades ett flertal gånger. Rtveliashvili har varit verksam med Sverige som bas sedan 2009 då han bjöds in som fristadsförfattare till Stockholm. Han arbetar nu på teater Giljotin, är verksam som poet med fem diktsamlingar utgivna varav två på svenska efter översatta manuskript. Hans poesi förekommer också i en rad antologier på olika språk.


Stockholms litteraturmässa >