×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

Stockholms litteraturmässa


13 april - 14 april 2018
Hörsalen, Foajé 3, Lava, Kulturbiblioteket • Fri Entré


Stockholms litteraturmässa öppnar fredag 13 april klockan 17.30 med invigningsprogram i Foajé 3, och fortsätter lördag 14 april med ett fullspäckat scenprogram och bokmarknad.

Årets tema är Frihet och ansvar, och tar fasta på litteraturmässans ambition att föra en viktig dialog kring världslitteratur, särskilt från länder under förtryck. På scen kommer du möta fristadsförfattarna Tesfagiorgis Habte Kelati, Basim Ahmed Jamal, Housam Al-Mosilli, Souzan Ibrahim och de tidigare fristadsförfattarna Faraj Bayrakdar och Zurab Rtveliashvili. Läs mer om dem här >

På Stockholms litteraturmässa presenterar fler än 60 förlag och tidskrifter sin utgivning. Lista över utställare >

Program lördag 14 april

11:00–17:00
Litteraturmässa
Fler än 60 förlag och tidskrifter presenterar sin utgivning.
Plats: Hörsalen

11:15–11:40
Vi minns Ursula Le Guin
Den 22 januari i år avled Ursula Le Guin, 88 år gammal. I detta samtal diskuterar deltagarna hennes unika författarskap och betydelsen det haft för flera generationer av läsare och författare.
Medverkande: Lena Jonsson, översättare, Nathan Hamelberg, skribent, Lyra Koli, författare. Moderator: Martin Halldin
Arrangör: Stockholms litteraturmässa
Plats: Foajé 3
Längd: 25 min

11:15–11:40
Tema fristad: Souzan Ibrahim samtalar med Helena Fagertun
Souzan Ibrahim är en välkänd syrisk poet, författare och journalist. Hon har publicerat tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar, och blivit översatt till franska. Många av hennes skönlitterära texter sätter syriska kvinnor i fokus. Som journalist har hon skrivit mängder av artiklar med fokus på kultur, mänskliga relationer och arabiska kvinnors rättigheter. Hon kom till Östersund som fristadsförfattare 2018. Här samtalar hon med författaren och översättaren Helena Fagertun.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

11:45–12.25
Syskonskap, moderskap och relationer i samtiden
Ett samtal mellan författarna Agnes Lidbeck, Ida Linde och Mirja Unge kring deras senaste romaner Förlåten, Mördarens mamma och Jag går och lever, som alla beskriver syskonskap, moderskap och kärleksrelationer.
Agnes Lidbeck debuterade 2017 med Finna sig som blev en av årets mest omdebatterade romaner och nominerades till flera priser och tilldelades Borås Tidnings Debutantpris. Aktuell med ny roman Förlåten och diktsamling UR.
Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades Linde Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Nu aktuell med Mördarens mamma.
Mirja Unge är författare och dramatiker och har hyllats för sin särpräglade litterära stil och fått flera prestigefulla priser för sina böcker, bl.a Tidningen Vi’s litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris, Katapultpriset. Aktuell med Jag går och lever.
Moderator: Annina Rabe
Arrangör: Norstedts
Plats: Foajé 3
Längd: 40 min

11:45–12:10
"...ikväll har du satt foten på månen"
Som mikroförläggare ger Dagur Hjartarson ut böcker som bara kan köpas vid fullmåne – de exemplar som eventuellt blir över eldas upp på själva utgivningsfesten. Som poet har han "uppriktighet" som valspråk. Han samtalar med översättaren John Swedenmark och de läser upp på isländska och svenska ur diktsamlingarna Där vindarna vilar sig – uppriktiga dikter och den självbiografiska Hjärnoperationen.
Arrangör: Islands ambassad
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

12:15–12:40
Tema Fristad: Housam Al-Mosilli samtalar med Kholod Saghir
Housam Al-Mosilli är författare, journalist, översättare och forskare från Damaskus, Syrien. Efter tre arresteringar och tortyr av de syriska säkerhetsstyrkorna flydde han landet 2012. Han skriver ofta om politiska och mänskliga rättigheter, liksom om den nuvarande situationen i Mellanöstern, men är också poet och romanförfattare. Som journalist skriver han fortfarande politiska artiklar för tidningar. Sedan 2016 är han fristadsförfattare i Linköping. Här samtalar han med Kholod Saghir, litteraturproducent och översättare.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

12:30–12:55
"Var har du varit? To hell and back"
Vad gör det med dikten att den är skriven av mer än en författare, och på mer än ett språk? I sin kritikerrosade debutdiktsamling Familieepos utmanar Johanna Frid och Gordana Spasic på olika sätt diktens territorium och gränser. Genom att skriva tillsammans och omväxlande på svenska och danska skapas premisserna för ett samtal som öppnar upp våra föreställningar om familj och barndom, ensamhet och närhet, utsatthet och handlingskraft. Familieepos nominerades till såväl Katapultpriset som till Sveriges Radios Lyrikpris. Samtal mellan författarna Johanna Frid och Gordana Spasic och litteraturkritikern Viola Bao.
Arrangör: Ellerströms
Plats: Foajé 3
Längd: 25 min

12:45–13:10
Går det att hata naturen?
Att tillbringa tid i naturen är höjden av mindfulness. Allt som är naturligt är bra. Men i sin första diktsamling Jag hatar naturen som släpps denna dag vänder Anna Axfors på perspektiven. Vilken buss måste man ta för att komma till naturen? Vad räknas som natur? Anna Axfors är en uppmärksammad poet inom den unga svenska samtidsIyriken. Här samtalar hon med Aase Berg om naturens våldsamhet och tristess.
Arrangör: 10TAL
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

13:00–13:40
Sveriges dolda historier
Linnea Axelsson och Alexander Cavalieratos samtalar med Martin Ahlström om litteraturens roll i att gräva upp historiens bortglömda röster och vad det innebär att gestalta historien ur individens perspektiv. Utgångspunkter är Cavalieratos debutroman Släpp ingen jävel över bron och Axelssons uppmärksammade diktepos Aednan, som på närmare 800 sidor speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid.
Alexander Cavalieratos är lärare och museipedagog, bosatt i Stockholm. Under nio år var han verksam som serietecknare och illustratör. Släpp ingen jävel över bron är hans debutroman.
Linnea Axelsson är född i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med Tvillingsmycket.
Arrangör: Albert Bonniers förlag
Plats: Foajé 3
Längd: 40 min

13:15–13:40
Tema Fristad: Zurab Rtveliashvili samtalar med John Swedenmark
Zurab Rtveliashvili är poet, performanceartist och skådespelare. Han var mycket aktiv i Rosenrevolutionen i Georgien 2003 med sina poetiska liveframträdanden. Åren efter revolutionen fortsatte han att förhålla sig kritisk och politisk i sin poesi vilket gjorde att han arresterades ett flertal gånger. Rtveliashvili har varit verksam med Sverige som bas sedan 2009 då han bjöds in som fristadsförfattare till Stockholm. Han är verksam som poet med fem diktsamlingar utgivna, varav två på svenska. Här samtalar och läser han med John Swedenmark, översättare och fri kulturskribent.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

13:45–14:10
Kärlek på riktigt – ett samtal om intimitet och romantik
Den självständiga Lydia träffar den arkitektstuderande Johannes genom en kompis. Här finns alla förutsättningar för romantik. Men det är något som skaver.
Möt Maria Maunsbach, tidigare programledare för "Ligga med P3" aktuell med den ångest-underhållande relationsromanen Bara ha roligt i ett samtal med hennes förläggare Casia Bromberg om kärlek, sex och intimitet i en cynisk värld full av dejtingproffs.
Arrangör: Brombergs Bokförlag
Plats: Foajé 3
Längd: 25 min

13:45–14:10
Identitet och självkänsla
Joel Mauricio Isabel Ortiz berättar om identitet, svek, uppväxt och självkänsla utifrån sin romandebut Sången om en son. När romanens jag konfronterar sig med den homofobiska och rasistiska adoptivfadern blir det inledningen på en uppgörelse, inte bara med familjen, furuköket på den svenska landsbygden och uppväxten, utan också med sig själv och vännerna. Klubbnattens svettiga engångsligg, kickarna och teaterscenens åtråvärda bekräftelse blir hållpunkter till något som till slut kan kallas ett hem.
Joel Mauricio Isabel Ortiz (född 1987) är skådespelare, och innehar en residens som dramatiker på Unga Klara i Stockholm. Sången om en son är Ortiz debut. I samtal med Elise Karlsson, författare och redaktör.
Arrangör: Norstedts
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

14:15–14:55
Människa och djur
Två uppmärksammade böcker om förhållandet mellan människa och djur inledde litteraturåret 2018. Andrea Lundgren, som debuterade med I tunga vintrars mage 2010, fick översvallande kritik för sin nya novellsamling Nordisk fauna, där gränsen mellan människa och natur suddas ut. Ina Rosvall debuterade med romanen Harungen, där experiment på djur i ett laboratorium får oanade konsekvenser. Samtalet leds av författaren Agnes Gerner, hon fick katapultpriset för sin debut Skall 2014.
Arrangör: Natur & Kultur och Albert Bonniers förlag
Plats: Foajé 3
Längd: 40 min

14:15–14:40
Tema Fristad: Faraj Bayrakdar samtalar med Jasim Mohamed
Faraj Bayrakdar är journalist och poet från Syrien. Han debuterade 1979 och har sedan dess publicerat tio böcker varav åtta är diktsamlingar. Han har belönats med en rad utmärkelser och stipendier, bland annat Amerikanska PEN:s Freedom to Write 1999 och Tucholskypriset 2007. En stor del av hans poesi handlar om och kom till under hans 14 år långa vistelse i fängelse. Efter en omfattande internationell kampanj släpptes han fri år 2000 och bjöds några år senare in till Stockholm som fristadsförfattare. Sedan dess har han bott och varit verksam i Sverige. Här samtalar han med poeten och översättaren Jasim Mohamed.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

14:45–15:10
De värnlösa
De värnlösa ger röst åt barn som utsattes för nazisternas experiment. Hur lyckades en regim få män och kvinnor att plåga och döda barn? Hur kunde stater skydda mördarna efter krigsslutet? Vittnesmålen om nazismens förbrytelser krymper. Vi ser nya tecken på hat. Nationalismen återkommer. Det som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatser. Om vi vänjer oss vid att göra kostnads- och nyttokalkyler har bara de människor rätt att leva som är som vi och som är friska och arbetsdugliga. Ett samtal mellan Sveriges Radios kulturredaktör Gunnar Bolin, Schweiziska Ambassadens kulturråd Benita Funke och Lilian O. Montmar, författare till De värnlösa.
Arrangör: Bokförlaget Alerta
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

15:00–15:25
Hur gestaltas solidaritet i litteratur?
Samtal mellan Balsam Karam (Norstedts) och Athena Farrokhzad (Albert Bonniers förlag) utifrån debutromanen Händelsehorisonten, där klassklyftor, diskriminering och rasism i vår vardag beskrivs, men där författaren använder ett solidariskt språk och står på romankaraktärernas sida i deras relationer och uppror mot samtidens orättvisor. Balsam Karam arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek, har gått Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Kritikerhyllade Händelsehorisonten är hennes debut.
Arrangör: Norstedts
Plats: Foajé 3
Längd: 25 min

15:15–15:40
Tema Fristad: Basim Ahmed Jamal samtalar med Sara Mannheimer
Under 1990-talet arbetade Basim Ahmed Jamal med att starta en bokhandel, Al-Rihab bookshop, som var den första bokaffären i Mosul. Bokhandeln blev fort en mötesplats för blivande författare, musiker och intellektuella. Parallellt arbetade Basim med den litterära tidningen al-Saudha’i, samt som musiklärare på Fine Arts Institute for Girls. När IS tog kontroll över Mosul förbjöds all musikrelaterad verksamhet och Basim arresterades och misshandlades. Sedan 2017 är han Fristadsförfattare i Umeå. Här samtalar han med författaren Sara Mannheimer.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

15:30–16:10
Flora Nwapa and African women in world literature
Samtal om kvinnligt författarskap i Afrika.
Medverkande: Uzoma Nwakuche, TANA Press Nigeria, Stefan Helgesson och  Paula Uimonen, Stockholms universitet. (Samtalsspråk engelska.)
Flora Nwapa var den första internationellt publicerade kvinnliga författaren i Afrika. Trots pionjärverket Efuru (1966) är hon inte så uppmärksammad i världslitteraturen. Hur ser det ut för dagens kvinnliga författare i Afrika? Vilka slår igenom internationellt? Vilka översätts till svenska? Och vad skriver de om?
Arrangör: Stockholms universitet och Stockholms Stadsbibliotek/Internationella biblioteket
Plats: Foajé 3
Längd: 40 min

15:45–16.10
100 år sedan finska inbördeskriget
I januari 1918, bara några veckor efter självständigheten, störtades Finland in i ett skoningslöst inbördeskrig mellan "röda" och "vita". Med 40 000 döda på bara några månader till följd av strider, mord, svält och sjukdom blev det Nordens dittills blodigaste konflikt, enbart överträffad av andra världskriget. Historikern Tobias Berglund som skrivit boken Finska inbördeskriget tillsammans med Niclas Sennerteg samtalar med journalisten Victoria Rixer, aktuell med romanen Kriget, pappa.
Arrangör: Natur & Kultur
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

16:15–16:40
Kort sagt om Anne Carson
Den kanadensiska författaren Anne Carson nämns ständigt i nobelprissammanhang. Hennes böcker är svårbeskrivliga och rör sig ständigt mellan genrer. Vad är det som gör hennes författarskap så lockande? Förra året utkom två böcker av Anne Carson i svensk översättning: Kort sagt (ellerströms) och Det oförlorades ekonomi (Faethon), den ena en samling små prosatexter, den andra en lärd poesistudie med många fotnoter. Förläggaren Niklas Haga samtalar om Carsons verk med litteraturkritikern Viola Bao och författaren Helena Fagertun.
Arrangör: Ellerströms, Faethon
Plats: Foajé 3
Längd: 25 min

16:15–16:40
Tema Fristad: Tesfagiorgis Habte samtalar med Sami Said
Tesfagiorgis Habte kommer från Eritrea och arbetade först som lärare innan han utbildade sig inom journalistik. Efter sin utbildning arbetade han med PR för Utbildningsdepartementet, som frilansande skribent för tidskrifter, tidningar och webbplatser. Tesfagiorgis skrev även dramatik för radio. Han har fått flera litterära priser för sina noveller. Sedan 2017 är han fristadsförfattare i Luleå. Här samtalar han med författaren Sami Said.
Arrangör: Stockholms litteraturmässa, Svenska PEN, ICORN och Forum/Debatt – Kulturhuset Stadsteatern
Plats: Kulturbiblioteket
Längd: 25 min

LAVA

12:30–13:25
Sundbybergs folkhögskola
Skrivarlinjen läser ur sin kommande antologi.
Sång- och teaterlinjen framför material från sin slutproduktion.
Projektåret läser ur sina roman- och diktprojekt.

13:30–15:30
Några av årets mest uppmärksammade poeter läser ur sina verk

13.30–14:10: Charlotte Qvandt & Daniel Mårs läser den gemensamma dikten Landa; Johanna Frid & Gordana Spasic läser ur Familieepos (Ellerströms), Agnes Lidbeck läser ur Ur (Ellerströms).

14:10–14.50: Lina Hagelbäck läser ur Ambivalencia (Lejd),  Anna Axfors läser ur Kärleksbrevet (10TAL), Hanna Rajs Lundström läser ur Armarna (10TAL).

14:50–15:30: Elis Burrau läser ur Röda dagar och Karismasamhället (10TAL/Albert Bonnier förlag), Erik Vernersson läser ur Kroppsspråk, döda (Albert Bonnier förlag), Yolanda Aurora Bohm Ramirez läser ur Ikon (Brombergs bokförlag).

15:30–16:00
Fryshusets skrivarlinje läser sina texter

16:00–17:00
Öppen scen! föranmälan via Lava
För dig mellan 14–25 år.


Läs mer på www.litteraturmassan.se >

Stockholms litteraturmässa på Facebook >