×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Philip Teir, Hannah Lutz, Alexandra Sundqvist och Niklas Elmér. Release me 27 april i Foajé 3. Kulturhuset Stadsteatern 2017
Foto: Elias Korpak, Lea Meilandt, Sara Moritz och Elnaz Baghlanian. Bilden är ett montage.

Arkiverat evenemang:

Release me

Philip Teir, Hannah Lutz, Alexandra Sundqvist, Niklas Elmér


Foajé 3


I vårens sista Release Me möter vi Philip Teirs finstämda berättelse Så upphör världen, Hannah Lutz stilsäkra roman Vildsvin, där djur och människor uppbyggnad och förstörelse är centrala teman. Dessutom Alexandra Sundqvists tonsäkra biografi om Barbro Hörberg: Med ögon känsliga för grönt och Niklas Elmérs debutroman Trojkan.

Philip Teir (född 1980) är författare och tidigare kulturchef på Hufvudstadsbladet. Han skriver om politik och kultur för Dagens Nyheter och driver festivalen Helsinki Lit. Debutromanen Vinterkriget översattes till flera språk. Det brittiska förlaget Serpent’s Tail utkorade honom till #scanzen, en samtidsskildrare likt Jonathan Franzen men med nordiskt temperament. I Så här upphör världen möter vi Erik och Julia när de stuvar in barnen i bilen och påbörjar färden mot stugan vid havet i Österbotten. Utifrån: en kärnfamilj mitt i livet som ska få en lång sommar tillsammans. Men tiden kan också verka i motsatt riktning, blottlägga sprickorna i det som förut verkade stadigt. Andra personer dyker upp och komplicerar tillvaron: Julias barndomsvän Marika och hennes karismatiske man Chris, som leder Rörelsen. En grupp miljöaktivister som gett upp hoppet om jorden och som istället övar sig i att leva primitivt och sörja den värld som redan gått förlorad. I utkanten finns en ensam kvinna i ett hus vid stranden som bär på en stor sorg. Kring dessa människor, en sommar, spinner Teir en finstämd berättelse om livsval och lögner, om barndom och vuxenhet. Hur lever vi, om vi vet att världen snart kommer att upphöra?

Hannah Lutz, född 1984, är uppvuxen i Ekenäs i Finland men är numera bosatt i Danmark. Hon har en MA från Åbo Akademi och har gått Författarskolan i Köpenhamn. Hannah Lutz belönades 2011 med Umeås novellpris. Vildsvin är en gåtfull och stilsäker roman om djur och människor, uppbyggnad och förstörelse. Vildsvinen har spridit sig lavinartat i Småland, en gång var stammen praktiskt taget utrotad men nu är de överallt, bökar i trädgårdarna, intar skogarna och åkrarna. De rör sig i skymningen och om natten. De äter upp vetet. De är kloka och skygga. De är större än man kan tänka sig. Möter man en sugga ska man stå stilla.

Alexandra Sundqvist är från Boden men numera bosatt i Stockholm. Hon är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin sedan 2004 för bland andra DN, Expressen och Sonic. Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt är hennes författardebut och den första biografin om Barbro Hörberg. ”Det är juni, 1949. Nordexpressen rusar fram genom norra Europa. I en av de mahognyfärgade vagnarna sitter Barbro Hörberg uppkrupen vid kupéns fönsterplats.” Så börjar Sundqvists tonsäkra biografi om Barbro Hörberg. I den får vi följa den unga artisten på hennes första resa ut i efterkrigstidens Europa där hon som tonåring upptäcker musikens betydelse, vidare genom livet som hårt slitande, fattig artist ända till hennes alltför tidiga bortgång.

Niklas Elmér är född 1983 och är journalist och kritiker. Trojkan är hans debutroman. I Trojkan möter vi en ung man som är inskriven som student vid ett svenskt universitet. Tentamen närmar sig. Studenterna är uppslukade av sina studier; bäst i klassen betyder också bäst ute i världen. Trojkan är en roman om unga människor på väg ut i världen – till betydelsefulla poster högt uppe i näringskedjan. Men det är också en roman om hur makt formar oss, vad vi gör för att komma nära den och vad som händer när vi utmanar den.

I samarbete med Natur & Kultur, Albert Bonniers förlag, Ordfront förlag och Atlas förlag. 

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

17 april 2017

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda