×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Maggie Nelson
Foto: Tom Atwood

Arkiverat evenemang:

Maggie Nelson (USA)

I samtal med Jenny Tunedal


Hörsalen


Maggie Nelsons Argonauterna är en memoar som inte upprepar de vanliga formerna för varken kärlekshistorier eller biografier. I stället låter författaren sin egen personliga historia framträda i dialoger med de etablerade teorierna i ämnen som kärlek, begär, identitet, kön, sexualitet, äktenskap och barnuppfostran, på ett sätt som synliggör gränserna för vad kärlek i dag är eller tillåts vara.

Maggie Nelson samtalar på engelska med Jenny Tunedal.

I centrum för berättelsen finns författarens relation till konstnären Harry Dodge, som är gender-fluid och under bokens gång påbörjar testosteroninjektioner. Och vi följer i samband med det hur berättaren genomgår en graviditet. Likt argonauternas skepp Argo i den grekiska mytologin, som bit för bit byts ut under resans gång men likväl behåller sitt namn och sin identitet, klargör Nelsons gestalter hur kärleken villkoras av ständig förändring – och hur omvänt all förändring villkoras av kärlek.

Maggie Nelsons genombrottsbok Blått (Bluets, 2009) utkommer på svenska i september, i samband med besöket på Internationell författarscen. I översättning av kritikern och litteraturvetaren Viola Bao.

Argonauterna är översatt av Karin Lindeqvist.

Maggie Nelson (1973) är en amerikansk författare, poet och forskare, bosatt i Los Angeles. Nelson undervisar även i kreativt skrivande på California Institute of the Arts. Nelsons kompromisslösa och genreöverskridande Argonauterna har jämförts med Roland Barthes och Susan Sontags mest banbrytande verk. Kritiker i både USA och Europa har hyllat den som ett mästerverk.

Jenny Tunedal är poet och översättare och verksam som lärare vid Litterär Gestaltning, Akademin Valand, Göteborg. Hon debuterade med Hejdade, hejdade sken (Wahlström & Widstrand) 2003 och 2017 kom hennes femte diktsamling Rosor skador (Wahlström och Widstrand).

PRESS

Vald till en av 2016 års bästa böcker i DN: »Memoarer att bära med sig som en skatt.«
 
»Varför kan inte all litteratur tänka? Eller skit samma förresten, för det kan ju den här.« Jenny Högström, Aftonbladet Kultur om vad som var bäst under året som gått

»En rakt igenom sensationell bok. Jag läste den med känslan av att för första gången stöta på en riktigt stor, samtida tänkare.« Madelaine Levy, SvD
 
»Boken är med sina 160 sidor obegripligt rik. En sensation.« Victor Malm, Expressen

I samarbete med Modernista.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

26 september 2017

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda