×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Édouard Louis
Foto: John Foley Opale

Arkiverat evenemang:

Édouard Louis (Frankrike)

I samtal med Johan Hilton, DN och Per Öhagen


Hörsalen


Édouard Louis självbiografiska debut fick ett enormt genomslag och den nästföljande romanen Våldets historia rönte även den stor uppmärksamhet i Frankrike. Louis ses som en av den yngre franska generationens mest intressanta och nyskapande författare.

Édouard Louis samtalar på engelska med Johan Hilton och Per Öhagen.

Våldets historia (Histoire de la violence), som utkommer på svenska i augusti, är en viktig och modig skildring av en våldtäkt och de psykologiska konsekvenserna av att tilldelas rollen som offer, inte minst i förhållande till förövaren.

En undersökning av ordens makt, våldets förgreningar och frågan huruvida man någonsin kan äga sin egen historia.

I julaftonsnatten vandrar Édouard hemåt över Place de la République i Paris när en ung man plötsligt dyker upp vid hans sida. De kommer att tillbringa natten tillsammans, men det som började som kärlek avslutas med våldtäkt och mordförsök. Under månaderna som följer ska Édouard komma att gång på gång återberätta historien om den natten, för poliser, sjukhuspersonal, vänner och bekanta. Men kan man någonsin äga sin egen historia? Med förgreningar i Édouards barndom, rasism, fattigdom och begär framträder inte bara historien om ett våldsdåd, utan om det våld som genomsyrar vår värld och vardag, dess mekanismer och fortplantning.

Édouard Louis ses som en av den yngre franska generationens mest intressanta och nyskapande författare och hans självbiografiska debut Göra sig kvitt Eddy Bellegueule fick ett enormt genomslag och rönte stor uppmärksamhet i både Frankrike och Sverige.

Johan Hilton är kritiker, krönikör och scenredaktör på DN Kultur. Han var under tre år förlagschef på bokförlaget Atlas. Johan Hilton är författare till böckerna No tears for queers och Monster i garderoben. Den sistnämnda Augustnominerades i fackboksklassen 2015. Hilton har tidigare samtalat med Nina Hemmingsson och Jeanette Winterson.

Per Öhagen är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. På Kulturhuset Stadsteatern har han bland annat medverkat i En världsomsegling under haven, Happy End, Vågen samt monologen Janne, min vän. Han har tidigare arbetat på Dramalabbet, Regionteatern Blekinge Kronoberg, MasthuggsTeatern och Regionteater Väst. Per är också medlem i scenkonstkollektivet 3Björnar&1Utter. På TV har han synts i Kommissarie Winter och i Hinsehäxan.

I samarbete med Wahlström & Widstrand och Institut français de Suède.
Våldets historia är översatt av Marianne Tufvesson.

Dessutom!
Föreställningen Göra sig av med Eddy, som är baserad på romanen Göra sig kvitt Eddy Bellegueule, har urpremiär 28 september på Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen.
Läs mer här.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

31 augusti 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda