×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Tom Alandh. På djupet 2015.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Arkiverat evenemang:

Tom Alandh

I samtal med Björn af Kleen, DN


Hörsalen


Den 3 oktober tilldelades Tom Alandh Cordelia Edvardson-priset för sina samtidsskildringar i dokumentärfilmsform. Priset tilldelas journalister som har ”ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

Tom Alandh har varit verksam som journalist i över fyra decennier. Han började arbeta på SVT 1971 som reporter och producent och har de senaste tjugofem åren gjort en rad uppmärksammade och rosade dokumentärer. Bland hans filmer märks bland andra Nacka – myten och människan (1987) om Nacka Skoglund, Underbart är kort – en film om Monica Zetterlund (1989), trilogin om svindlardirektören Ulf Berner, Kungen och jag - och folket runt omkring (2004) och filmerna om Martina.

Utmärkande för Tom Alandh är hans förmåga att skildra människor på både samhällets topp, som direktörer och hovet, och dess botten, exempelvis genom hans skildringar av fängelsekunderna på Hällbyanstalten. Han bygger relationer med de människor som han gestaltar och skapar en dramaturgi som sträcker sig över decennier.

Tom Alandh tilldelades Stora journalistpriset 1987 och fick hederspriset på Kristallengalan 2011.

På SVT:s Öppet arkiv finns flera av hans dokumentärfilmer genom åren samlade.

 

Björn af Kleen är kulturjournalist och författare. Hans bok om den svenska adeln, Jorden de ärvde (2009), blev en succé hos läsare och kritiker. Hösten 2013 utkom Lucke & Lull. Arvet efter en Bonnier, som skildrar en familj och ett arv, och om priset för att hålla allt samman. Björn af Kleen medverkar återkommande på Dagens Nyheters kultursidor.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

20 april 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda