×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Suzanne Osten och Anna Takanen
Foto: Petra Hellberg

Arkiverat evenemang:

Suzanne Osten och Anna Takanen

samtalsledare Lars Ring, SvD


Lilla scenen


Regissören Suzanne Osten är en förgrundsgestalt inom svenskt teaterliv. Med teatergruppen Unga Klara har hon skapat banbrytande föreställningar för barn och vuxna sen starten 1975 och banat vägen för en helt ny teatersyn. Här i möte med Kulturhuset Stadsteaterns nya teater- och scenkonstchef Anna Takanen.

Samtalet leds av Lars Ring, teaterkritiker.

Suzanne Osten grundade och regisserade Sveriges första frigrupp, Fickteatern, i slutet på 60-talet. 1971 gick hon vidare till Stockholms stadsteater där hon regisserade och skrev pjäser. Tillsammans med Margareta Garpe skrev hon pjäsen Tjejsnack (1971) som var riktad till tonårstjejer. Några sånger från denna, som till exempel den feministiska kampsången Vi måste höja våra röster, finns med på skivan Sånger om kvinnor som utgavs 1972. Senare skrev Osten och Garpe pjäserna Kärleksföreställningen (1973), Jösses flickor (1974) och Fabriksflickorna (1980).

Suzanne Osten har även regisserat film och varit professor i regi på Dramatiska Institutet. Hon har skrivit böcker, pjäser och filmmanus och höjt statusen på barnteater, såväl internationellt som i Sverige. För sitt arbete har hon mottagit en rad utmärkelser världen över och har i Sverige bland annat fått Expressens teaterpris (2008) och Svenska Akademins Teaterpris (2003). 2014 fick hon ta emot regeringsmedalj ”för sitt banbrytande och betydelsefulla arbete med barn- och ungdomsteater”.

Anna Takanen är ny teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hon var tidigare konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater. Anna Takanen var i flera år, från mitten av 1990-talet, verksam som skådespelare på Unga Klara under Suzanne Ostens ledning.  Bland annat blev hon uppmärksammad för sina roller i Flickan, mamman och soporna (1998) och Besvärliga människor (1999). På Unga Klara regisserade hon också Medeas barn (2003). 

Lars Ring är mångårig teaterkritiker på Svenska Dagbladet.

Information

Scen

Lilla scenen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

23 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda