×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Silvia Avallone
Foto: RCS Libri

Arkiverat evenemang:

Silvia Avallone (Italien)

I samtal med Sonja Schwarzenberger


Hörsalen


Silvia Avallones debutroman Stål väckte stor uppmärksamhet i hemlandet och nominerades till Italiens finaste litterära pris, Premio Strega. Romanen hyllades av kritiker runt om i Europa och blev en bästsäljare i Frankrike och Nederländerna. Nu är Silvia Avallone tillbaka med Marina Bellezza, en skildring av den generation som växer upp i kölvattnet av Berlusconis Italien.

Samtalet tolkas från italienska av Viveka Holm.

 

Om »Marina Bellezza«

I Valle Cervo kröns naturen av de stängda fabrikernas skelett. Den ekonomiska krisen har slagit hårt i denna avlägsna bergsregion. Husen står tomma, butikerna är stängda och Italiens ungdomar föredrar att bygga sin framtid långt härifrån.
Marina är tjugotvå år och söker den uppmärksamhet hon aldrig har fått av sina föräldrar. Hon vill vara en Lady Gaga, en Rihanna, och drömmer om att resa till USA och vara med i talangjakten X-factor.
Andrea arbetar deltid på biblioteket och hans dröm skiljer sig från Marinas. Han vill leva närmare naturen och återvända till ett enklare liv. Hans föräldrar tycker att han är misslyckad och jämför honom ständigt med brodern som är forskare i USA.   
Trots deras stora olikheter blir Marina och Andrea kära. De drar åt olika håll men viljan att förändra sin situation är lika stark i dem båda.

Marina Bellezza är en vacker postmodern saga. Silvia Avallone skildrar en generation som kastas ut att klara sig i ett samhälle där framtidsutsikter saknas. Det är en berättelse om mötet mellan en ny tid och den gamla världen, om generationsklyftor mellan barn och föräldrar, om glappet mellan stad och landsbygd.

Översättning av Johanna Hedenberg.

 

Kritikerröster om Silvia Avallone

”Allt tyder på att Silvia Avallone har ett stort författarskap i vardande. Det är en ynnest att få vara med från början.” /Åsa Linderborg, Aftonbladet

Stål är livskraftig samtidskritik, utvecklingsroman och kärleksförklaring i ett, där hettan från solen och stålverket strömmar från sidorna, i en perfekt avvägd blandning av det sorgsna och det hoppfulla.” /Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet

 

Om de medverkande

Silvia Avallone (f. 1984) bor idag i Bologna och är verksam som poet och performanceartist. Stål sålde i över 250 000 exemplar i Italien.

Sonja Schwarzenberger är journalist och projektledare. Hon har arbetat som programledare och producent på Sveriges Radio och Sveriges Television och har medverkat som redaktör och författare i böckerna Mor Mamma MorsanKönskrig och Skitliv. Sonja var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang.

I samarbete med Natur&Kultur.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

12 maj 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda