×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Alex Haridi, Hans Gunnarsson, Ola Nilsson, Marit Sahlström
Foto: Stefan Tell, Martin Stenmark, Cato Lein, Helene Ringberg

Arkiverat evenemang:

Release Me

Ola Nilsson, Marit Sahlström, Hans Gunnarsson, Alex Haridi


Foajé 3


Release Me är tillbaka för en fullspäckad vårsäsong! Första tillfället gästas av Ola Nilsson, som äntligen återvänder med romanen Isidor och Paula, debutanten Marit Sahlström, Katapultprisbelönade Hans Gunnarsson och manusförfattaren Alex Haridi som nu debuterar skönlitterärt.

Programledare är som vanligt Mats Almegård, baren är öppen och böcker finns till försäljning. Nytt för denna säsong är att Release Me byter lokal och huserar i Foajé 3 på våning 3 i Kulturhuset Stadsteatern. Det är även möjligt att förboka biljett för att säkra sin plats på vårens bästa litteraturhäng.

 

Om de medverkande

Ola Nilsson – Isidor och Paula

Ola Nilssons nya roman är en berättelse om två kusiner, förenade som barn av gemensamma upplevelser av misshandel och söndring i familjen, och som vuxna skilda åt av tid och missbruk. Det är en berättelse från storstadens underjord och Västkustens semesterljus.

Isidor och Paula är en variant på myten om Orfeus och Eurydike, som den diktats av Rainer Maria Rilke. Denna Eurydike är inte den passiva musan som Orfeus ska sjunga upp ur underjorden. Hon är ”i sig själv”, hennes tid därnere fyller henne ”som en stor rikedom”. Och när guden Hermes förskräckt säger att Orfeus har vänt sig om ”begrep hon ingenting och sade sakta: Vem?”

Ola Nilsson har sammanlagt gett ut fem prosaböcker, och har dessutom varit verksam som översättare av bland andra Heidegger och Rilke. Han belönades med Norrlands litteraturpris 2010 för romanen Hundarna.

 

Marit Sahlström – Och runt mig faller världen

I en liten by bor Ett med sina föräldrar och tre småsystrar. De springer vilt på grusvägarna. De matar kaninen. De åker ut till ön på sommaren. Allt är som det ska vara.

Ingen av dem anar det mossgröna mörkret som närmar sig, som bäddar in deras hus och plötsligt förvandlar dem till en familj som präglas av sjukdom och död. En familj som slåss för att överleva.

Ett står mitt i och ser sina systrar blekna bort, ser föräldrarna jaga efter räddning, brottas med skulden som tär på dem alla. Hon kämpar för att hålla sig kvar i livet, trots att det inte blev som hon tänkt. Vad händer när de man älskar inte längre vill leva? Vad händer när de man älskar vill leva men inte får? Kan man stå kvar när världen faller?

Marit Sahlström växte upp i en liten by i Hälsingland men är numera bosatt i Stockholm. Hon arbetar som pedagog och föreläsare med fokus på unga i riskzonen för utanförskap.

 

Hans Gunnarsson – All Inclusive

Författaren C.G:s karriär har gått i stå, han behöver ett jobb. Mot alla odds får han ett erbjudande: åk till en all inclusive-resort på Guadeloupe. Skriv en roman som lockar människor att åka dit: ”… en myllrande, kalejdoskopisk kollektivroman… En solstänkt gobeläng. Glimtar av allehanda liv, slöa och sköna, bruna och bleka, nyktra och onyktra, det solkiga och sublima om vartannat. Ett charterturismens prosaiska kväde…”

Det är ett lockande uppdrag, men svårt, för en författare med skrivkramp. Och på plats i Guadeloupe är distraktionerna många. Obegränsat med alkohol, bara en sådan sak, sol, kvinnor... Omgiven av semestrande människor och deras berättelser börjar C.G. märka att han inte alls kan styra vad för historia han ska skriva. Omgivningens sorg och längtan tar sig helt egna vägar, vanliga och ovanliga livsöden pockar på uppmärksamhet. Och när dödsfallen börjar komma inser C.G. att det är någon annan som drar i trådarna – han är snarare intrigens fånge.

Hans Gunnarssons debutbok, Bakom glas, belönades med Katapultpriset för bästa debut 1996. Sedan dess har han gett ut flera novellsamlingar och romaner, senast Försmådd (2012). Han är också verksam som filmmanusförfattare.

 

Alex Haridi - Huset mittemot

Det finns historier som berättas om och om igen trots att alla redan har hört dem. Historien om Jonathan Andersson var en av dessa. Det fanns inte en elev på Uddviksskolan som inte kunde den utantill och ändå slutade den aldrig att fascinera. Det var ingen lång historia och den var inte särskilt komplicerad. Den gick så här: ”Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal."

Alla i stan kan den här historien. Även Joel: en smart, grubblande kille som växer upp mittemot huset där allting hände. Det kallas Ödehuset eftersom ingen har bott där sedan det hemska för tjugo år sen.

Men så en septemberdag parkerar en bil vid infarten. En man kliver in med en papperspåse och kommer ut tomhänt. Och den enda som ser honom är Joel. Det här blir början på ett sökande efter sanningen där alla gränser suddas ut. Är det lek eller allvar? Verklighet eller fantasi? Joel eller Jonathan?

Alex Haridi har skrivit manus till ett flertal omtyckta tv-serier; S.P.U.N.G.,Äkta Människor och Blå ögon för att nämna några; liksom långfilm och radiodramatik. Huset mittemot är hans debutroman.

 

Programledare Mats Almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver också den litterära podcasten Text + 1.

 

I samarbete med Natur&Kultur, Ordfront, Albert Bonniers Förlag och Bonnier Carlsen.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

2:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

20 januari 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda