×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Khashayar Naderehvandi, Sara Lövestam, Elise Karlsson, Tove Folkesson
Foto: Naderehvandi Khashayar, Peter Knutson, Sarah McKey, Sofia Runarsdotter

Arkiverat evenemang:

Release Me

Sara Lövestam, Elise Karlsson, Tove Folkesson, Khashayar Naderehvandi


Foajé 3


På säsongens sista Release Me stiftar vi återigen bekantskap med Eva Zackrisson från Tove Folkessons debutroman Kalmars jägarinnor, arbetar hårt i kontorslandskapet i Elise Karlssons nya roman Linjen, jagar kidnappare med Sara Lövestam och lyssnar till den prisbelönade novellen Förhöret i uppläsning av dess författare Khashayar Naderehvandi.

Precis som tidigare under säsongen är Mats Almegård programledare, baren öppen och böcker finns till försäljning.

Nytt för denna säsong är att Release Me byter lokal och huserar i Foajé 3 på våning 3 i Kulturhuset Stadsteatern. Det är även möjligt att förboka biljett för att säkra sin plats på vårens bästa litteraturhäng.

 

Om de medverkande

Sara Lövestam – Sanning med modifikation

Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig.

Det är obehagligt att ens nämna polisen, men Kouplan måste göra det för att få rätt kunder. Han måste ha pengar och han vägrar att diska en enda tallrik till på Azads grill.

Julia är borta. Ena sekunden höll hon Pernillas hand, i nästa ögonblick var hon försvunnen. En kvinna med andra erfarenheter skulle ha gått till polisen. För Pernilla är det inte ett alternativ.

Kouplans jakt på kidnapparen leder honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Sara Lövestam är författare, radioröst, krönikör och lärare i svenska för invandrare. Sanning med modifikation är Sara Lövestams femte roman, och den första boken om Kouplans överlevnad.

 

Elise Karlsson – Linjen

En linje: ett gemensamt projekt, en hållning. Men också en gräns, det som skiljer innanför från utanför.

Ett kontorslandskap i en byggnad av glas. Smattret från tangenter, doften av kaffe. En kvinna har återigen fått chansen efter en tid som arbetslös. Företaget gör manualer i självhjälpssegmentet. Det handlar om att ge människor verktyg. Att förändra. Så att de blir mer effektiva, bättre på att kommunicera. Romanjaget är hårt arbetande och klättrar snabbt inom företaget. Jobbet tar upp allt mer av hennes tid och hon umgås intensivt med kollegorna. Kanske älskar hon rent av en av dem? Men snart börjar det ryktas om nedskärningar. Hon, som alltid haft tillfälliga anställningar, vet att det gäller att hålla sig på rätt sida när bilan faller.

Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. När det börjas kännas absurt, titta upp och se dig omkring. Känner du igen dig?

Elise Karlsson är författare, litteraturkritiker och redaktör. Linjen är hennes tredje roman, efter Lonely Planet och Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

 

Tove Folkesson – Sund

Att uttrycka sitt formspråk var inte lätt och Eva Zackrisson visste inte hur man skulle göra när det blev svårt. Arkitekturskolan var något helt annat än den forna jägarinnan från Kalmar någonsin kunnat föreställa sig. Ingen fanns där att luta sig mot, alla verkade stå på egna ben. Det fanns inga sprickor att kila in sig i. Man gick till skolan, skötte sitt och gick hem igen. Hade ett liv. Var stockholmare och jävligt stressad. Höll hemligheter inombords och det vackra på ytan. Precis tvärt om egentligen, mot Kalmars jägarinnor. På gymnasiet hade man fått gömma vackra skärvor, för tiderna var sådana, men det var nolltolerans mot att hålla på hemligheter.

Sund skildrar Tove Folkesson känslan från Kalmars jägarinnor fast i gestalt av en ensam ung kvinna, ute på en individualistisk odyssé.

Tove Folkesson är född i Stockholm men uppvuxen i Kalmar (med omnejd). Hon har skrivit poesi och är musiker när hon inte undervisar i svenska på Fryshuset i Stockholm. Tove Folkesson debuterade 2014 med Kalmars jägarinnorSund är den fristående fortsättningen.

 

Khashayar Naderehvandi - Förhöret

Khashayar Naderehvandi debuterade som poet 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes, och följde två år därefter upp med debutromanen Vilar i era outtröttliga händer. Naderehvandi är, utöver författare och poet, även verksam som litteraturkritiker på Kulturnytt, Sveriges Radio.

2014 tilldelades Khashayar Naderehvandi Sveriges Radios Novellpris för sin novell Förhöret. Novellen utkommer i maj hos Novellix, men får en liten smygpremiär i och med författarens uppläsning på Release me.

 

 

Programledare Mats Almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver också den litterära podcasten Text + 1.

 

I samarbete med Weyler, Natur&Kultur, Piratförlaget och Novellix.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

2:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

14 april 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda