×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Release Me 15 september
Foto: Rezan Labady, Jörgen Linder, David Lagerlöf, Nasti Roots

Arkiverat evenemang:

Release Me

Linna Johansson, Duraid Al-Khamisi, Jesper Weithz, Stina Stoor


Foajé 3


Release Me är tillbaka! Höstens bästa after work-häng kombinerar böcker och bar med de mest aktuella författarna i samtal och läsningar. Programledare är som tidigare Mats Almegård. Ny tid för säsongen är 18.00.

Till första tillfället kommer skribenten och redaktören Linna Johansson som äntligen debuterar skönlitterärt, journalisten Duraid Al-Khamisi som skriver självbiografiskt om sin familjs möte med Sverige, Jesper Weithz som återvänder efter kritikerrosade Det som inte växer är döende och Stina Stoor som ger ut sin första novellsamling.

 

Om de medverkande

Linna Johansson - »Lollo«

Lollo och Lidija vet inte vad de vill med sina liv. De vet bara vad de inte vill: vuxenlivets konventioner och bojor, familj, jobb och leda. Efter gymnasiet väljer de i stället att bara driva runt. Men nu börjar tiden rinna ut, pengarna är slut och rastlösheten plågar dem. Då sker ett oväntat möte. En karismatisk ledare välkomnar dem in i sin krets, där festerna avlöser varandra och pengar inte är något problem. Men vad som ser ut som en dröm - som en plötslig och oväntad räddning - visar sig snart vara något helt annat.

Linna Johansson startade den egna feministiska tidskriften bleck som nittonåring. Hon har sedan dess varit verksam som skribent i en lång rad tidningar, men är kanske främst känd för åren som kolumnist i Expressen. 

 

Duraid Al-Khamisi - »Regnet luktar inte här«

Det svarta, decemberkalla vattnet vid Gotlands östkust är 8-årige Duraid Al-Khamisis första möte med Sverige: stolt, vackert och avvisande. Bakom sig har familjen en strapatsrik och farlig flykt, men den största utmaningen ligger framför dem. Den välbärgade tillvaron i Bagdad byts mot en hård vardag som invandrad underklass i Stockholmsförorten Husby.

Fadern, en av Iraks skickligaste guldsmeder, får aldrig in en fot på arbetsmarknaden, modern lider svårt av sin ensamhet, och hos den unge Duraid växer hatet.

Duraid Al-Khamisi är frilansjournalist och har skrivit för bland annat Svenska Dagbladet och Expressen.

 

Jesper Weithz - »Vintersystrar«

Amina och Lollo växer upp i skilda Stockholmsförorter. Som elvaåringar blir de brevvänner och utvecklar en vänskap som ingen och inget får hota. De är systrar, de är varandras trygghet när världen omkring dem är obegriplig, svår och trasig. Som vuxna blir de sjuksköterskor på samma arbetsplats. När Amina inleder en affär med en gift överläkare skulle det kunna vara en bagatell. Men relationen djupnar och hon håller den hemlig – samtidigt som Lollo blir allt mer aktiv i konflikten mellan personal och ledning på Södersjukhuset.

Jesper Weithz romandebuterade 2012 med den kritikerrosade Det som inte växer är döende, en existentiell thriller om vårt samhälles sårbarhet. Han är formgivare och journalist, har varit med och startat Expo och klimatmagasinet Effekt och är kulturredaktör på Flamman.

 

Stina Stoor - »Bli som folk«

Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor.

Där är Sandra som säger sig också ha gömt ett lik. Där är a Gun med sin älskare, och sedan barnbarnet hans, som tar över Zündappen och kanske mer än så. Och där är Fresias pappa som har vitt pannband och gärna jämför fingrar och tår. Och vad gör en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage? Vem gör de riktiga björnspåren i dikesleran? Vad händer egentligen under brunnslocket?

Stina Stoor bor och verkar i sin barndomsby, Balåliden, utanför Bjurholm. Hon tilldelades Umeå novellpris 2012 och publicerade den uppmärksammade novellen Ojura året därefter. För novellen Gåvan mottog hon Sveriges Radios novellpris. Bli som folk är hennes första novellsamling.

 

Programledare Mats Almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver också den litterära podcasten Text + 1.

 

I samarbete med Modernista, Atlas, Natur&Kultur och Norstedts.

Information

Scen

Foajé 3

Premiär

15 september 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda