×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Release Me 13 oktober
Foto: Charlotte Oscarsson, Magnus Liam Karlsson, Nadja Hallström, Sarah McKey

Arkiverat evenemang:

Release Me

Tomas Bannerhed, Kristofer Folkhammar, Gunilla Boëthius, Mats Strandberg


Foajé 3


Erotik, skräck, passion och fåglar. Ämnena är många på säsongens andra Release Me där vi möter Tomas Bannerhed som Augustprisbelönades för sin debutroman Korparna, kritikerrosade Kristofer Folkhammar, Gunilla Boëthius som skriver om kärlek i 70-talets fackföreningsrörelse och Mats Strandberg som återvänder som soloförfattare efter världssuccén med Engelsforstrilogin.

 

Om de medverkande

Tomas Bannerhed - »I starens tid«

 Hur vet en gök att den är gök? När infaller starens tid? Borde inte IKEA tacka taltrasten för spånskivan och vad visste egentligen Linné om fåglar?

Frågor, frågor och de får alla sina svar och mer ändå i en ny bok, resultatet av ett unikt samarbete mellan författaren och hobbyornitologen Tomas Bannerhed och Brutus Östling, Sverige kanske främste fågelfotograf. Det de har gemensamt är att de, var och en på sitt sätt, är genuina berättare.  För första gången förs dessa både fågelmänniskors arbeten samman i en gemensam volym. 

Tomas Bannerhed debuterade 2011 med romanen Korparna som gav honom Augustpriset samma år. Där skildrar han en ung pojke som för att undkomma slitet på släktens bondgård tar sin tillflykt till fåglarna och deras värld. För att kunna skildra pojkens besatthet av fåglar blev Tomas Bannerhed själv ornitolog.

 

Kristofer Folkhammar - »Magisterlekarna«

Den strikte Magistern har i sina erotiska lekar hittat ett sätt att vara sig själv. Hans älskare är den förtrollande eleven Charles – killen som alla vill ha. Men en gåtfull inristning i dörren till Magisterns arbetsrum vid skolårets start gör att hans ordnade tillvaro rämnar.
I tomrummet som uppstår dras han till Hyenorna, pojkkvartetten som alltid är tillsammans. Tim och Fred. Paul och Noak. De är i sin tur uppslukade av uttagningarna till Sångtåget, och att få ingå i det praktfulla följe som i december inför allas ögon ska tåga genom skolan.
Stor dramatik, vänskap, rivalitet, sex och sång: det är hösttermin på Läroverket.

Kristofer Folkhammar debuterade 2011 med den kritikerrosade romanen Isak & Billy, som följdes upp med diktsamlingen När han kysste mig förlorade jag allt. Han är litteraturkritiker och medlem i poesikollektivet G = T = B = R = G.

 

Gunilla Boethius - »Ofri. En passion från 70-talet«

En passionshistoria i fackförbundsmiljö i 1970-talets Stockholm. 26-åriga Anna, akademiker från Saltsjöbaden och redaktör för en fackförbundstidning, möter Bengt, före detta stenarbetare med sexårig folkskola, numera förbundets vice ordförande. Hon har utbildningen och det intellektuella självförtroendet, han har kvinnotycke och väcker den hämmade Anna sexuellt. Hon blir våldsamt förälskad, men deras olika klassbakgrunder och erfarenheter gör att de ständigt hamnar i konflikt. Dock – passionens dragningskraft är stark. En berättelse om kärlek och svartsjuka på jobbet, men också om hur en ung kvinna erövrar sin sexualitet.

Gunilla Boëthius har lång yrkeserfarenhet som journalist, i skarven mellan 60- och 70-talen var hon på ABF:s tidning Fönstret , därefter på Aftonbladets kulturredaktion. Sedan 1984 är hon frilansjournalist, dramatiker och författare till ungdomsböcker. Ofri är hennes första vuxenroman.

 

Mats Strandberg - »Färjan«

I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på. Färjan är en skräckroman i Stephen Kings anda, men lika mycket en skildring av en miljö som väldigt många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.

Mats Strandberg har tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skrivit världssuccén Engelsforstrilogin som består av Cirkeln, Eld och Nyckeln. Mats Strandberg började läsa Stephen King som tioåring och fick stresseksem och mardrömmar. Där och då föddes kärleken till skräckgenren, som följt med honom hela livet.

 

programledare mats almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver också den litterära podcasten Text + 1.

 

I samarbete med Weyler, Natur&Kultur, Norstedts och Wahlström&Widstrand. 

 

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:30 h, inklusive 1 paus

Premiär

13 oktober 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda