×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Release Me 10 november
Foto: Malin Österman, Sara McKey, Carla Orrego Veliz

Arkiverat evenemang:

Release Me

Anna-Karin Linder Krauklis & Daniel Linder Krauklis, Rummet och Malin Axelsson


Foajé 3


På säsongens sista Release Me gästar Anna-Karin Linder Krauklis & Daniel Linder Krauklis, som skrivit om den svenska rollspelshistorien, kollektivet Rummet vars antirasistiska sajt blivit bok med nyskrivna texter och Radioteaterns nya chef Malin Axelsson som nu romandebuterar.

 

om de medverkande

Anna-Karin Linder Krauklis & Daniel Linder Krauklis - »Finna dolda ting - Boken om svensk rollspelshistoria«

I Finna dolda ting utforskas de svenska rollspel som skrevs från 80-talet och framåt. Boken luskar i moralpaniken på 90-talet och ger alla gamla rollspelare en rejäl nostalgitripp tillbaka till en tid då rollspel såldes i vanliga leksaksaffärer, och alla ungar spelade Drakar och Demoner i sin källare. Boken innehåller intervjuer med spelkonstruktörer, vintagebilder, nya fakta och en rejäl genomgång av Sveriges rollspelsskatt. Själva rollspelen ‒ gjorde de verkligen folk till satanister, eller till driftiga entreprenörer som använder sina kunskaper i karriären? Finna dolda ting vill ge en bild av ett alldeles speciellt fenomen i svensk samtidshistoria.

Anna-Karin Linder Krauklis är speldesigner, lajvdesigner, teaterpedaog och kulturskribent. Hon driver en populärkulturell podcast och skriver för en stor tv-sajt. Hon har skrivit om kultur sedan 2009 och konstruerat pedagogiska spel ungefär lika länge, men arrangerat lajv sedan 1998. Anna-Karins första rollspelsupplevelse var med rollspelet Kult i ett litet rum på ABF i Örebro 1998, och har sedan dess både skrivit och spelat aktivt sedan dess.

Daniel Linder Krauklis är bland annat skyldig till monstret Gekko i Sinkadus nummer 6, diverse lajv, den inte odelat älskade artikeln ”Rollspelsdöden i Signaler från Sverok”, samt tidningsrollspelet Leviatan. Han började rollspela 1985 efter att ha sett reklam om Drakar och demoner i slutet av soloäventyret Ensamma Vargen 2: Eld över vattnet

 

Camila Astorga Díaz, Mireya Echeverría Quezada, Valerie Kyeyune Backström & Judith Kiros - »Rummet«

Sidan Rummet tog hela Sverige med storm när den startade 2013. Sällan har en rörelse blivit så hyllad och kritiserad på samma gång. Ett antirasistiskt, separatistiskt rum för rasifierade att föra samtal i. Resultatet blev politiskt, ibland elakt, ofta roligt och alltid viktigt. Nu finns fortsättningen på sidan i bokform. Boken Rummet innehåller helt nyskrivna texter.

Rummet är Camila Astorga Díaz, journalist på P3, Mireya Echeverría Quezada, chefredaktör på Bang, Valerie Kyeyune Backström, frilansskribent för bland annat Nöjesguiden och Expressen Kultur och Judith Kiros, frilansskribent för bland annat DN Kultur.

 

Malin Axelsson - »Anropa«

En ung kvinna dras med ut från sitt hotell av en apa med hatt och cigarr, till en stad där nyckfulla aplagar råder, och där allt fler apor ansluter. Anropa är ett surrealistiskt utbrott, en vildsint, vältalig och rolig uppgörelse med språkets grindvakter, gapig och helt odräglig i sitt ständiga ifrågasättande av världsordningen.

Malin Axelsson har varit teaterchef för Ung Scen Öst och är ny chef för Radioteatern i Sveriges Radio. Som dramatiker har hon skrivit en rad pjäser för bland andra Kulturhuset Stadsteatern och Riksteatern och hon är även verksam som regissör. Anropa är hennes romandebut.

 

programledare mats almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver också den litterära podcasten Text + 1.

 

I samarbete med Galago och Albert Bonniers Förlag.

Information

Scen

Foajé 3

Premiär

10 november 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda