×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Peter Stamm
Foto: Gaby Gerster

Arkiverat evenemang:

Peter Stamm (Schweiz)

i samtal med Mats Almegård


Foajé 3


Med sin debut Agnes, utgiven 1998,tog Peter Stamm hela den tyskspråkiga världen med storm och segertåget har fortsatt över hela världen. Agnes är översatt till 26 språk och har sålts i 200 000 exemplar. I början av året kom den äntligen ut på svenska. Peter Stamm har kallats för ”en av sin generations mest tongivande prosaister” och betraktas som en av Schweiz och Europas viktigaste författare.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Agnes«

”Agnes är död. En berättelse dödade henne. Det enda jag har kvar av henne är den här berättelsen.”

På ytan berättar Peter Stamm om en underbar kärlekshistoria mellan en amerikansk fysikstudent och en ung journalist. Men lyckliga kärlekshistorier är ointressanta, ”eftersom lycka är en dålig förutsättning för en bra historia”, menar Agnes och uppmuntrar sin pojkvän att skriva en berättelse om dem och deras kärlek. Han tvekar men börjar till slut att skriva ner deras historia – med fatala följder, för den påhittade handlingen griper allt mer in i verkligheten och snart försvinner gränsen mellan fiktion och verklighet för det unga paret.

I översättning av Sofia Lindelöf.

 

Om de medverkande

Peter Stamm (f.1963) i Scherzingen i Schweiz och har bott i bl.a. New York, Paris och London. Stamm utbildade sig till ekonomiassistent och arbetade några år i yrket innan han började studera bl.a. anglistik, psykologi och informatik. 1990 avbröt han studierna för att på heltid arbeta som frilansjournalist och författare. Peter Stamm lever idag i Winterthur i Schweiz och har, sedan debuten, skrivit ett tiotal böcker, radioteater och teaterstycken.

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Han driver också den litterära podcasten Text + 1 och är programledare för Release Me.

 

I samarbete med Thorén och Lindskog förlag och Schweiziska ambassaden.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

24 november 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda