×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Michail Chodorkovskij
Foto: Tatyana Makeyeva/Ersatz

Arkiverat evenemang:

Michail Chodorkovskij

i samtal med Carl Bildt


Stora scenen


Michail Chodorkovskij är oligarken som förlorade maktkampen mot Putin. Han var tidigare den rikaste mannen i Ryssland och den sextonde rikaste i världen. Efter att ha blivit ett politiskt hot mot Putin fängslades han år 2003 och hans bolag förstatligades. Han släpptes först 2013.

Michail Chodorkovskij är nu aktuell med boken Mina medfångar och besöker, för första gången sedan frigivningen, Sverige och Stora scenen för ett samtal med tidigare utrikesminister Carl Bildt.

Samtalet tolkas från ryska till svenska av Vadim Belenky.

Läsning ur Mina medfångar av Lennart Jähkel.

 

Om »mina medfångar« 

En av tio ryska män hamnar någon gång i livet i fängelse.

I Mina medfångar porträtterar Michail Chodorkovskij fångar som han lärde känna i olika fängelser och arbetsläger under sin tid som politisk fånge. Somliga hjälper osjälviskt okända kamrater, andra förråder eller stjäl. Chodorkovskij skriver om dem alla – om dem som en dag ger upp och börjar ”kooperera” med lägerledningen och om dem som behåller sin värdighet under alla förhållanden. Där finns vakten som slår utan att det syns. Eller Arkadij, nykomlingen som avlyssnar samtalen på anstalten och på så vis får små fördelar av vakterna. Eller de köpta vittnena, eller de som i det avgörande ögonblicket beslutar att säga sanningen.

Michail Chodorkovskij beskriver en bortglömd värld av systematisk brutalitet och korruption, men också en värld där det mänskliga trots allt lyser igenom ibland.

Översättning av Ola Wallin.

 

Om de medverkande

Michail Chodorkovskij (f. 1963) var ägare av Rysslands största oljebolag Yukos. Gripandet av Chodorkovskij och förstatligandet av Yukos inleddes med en juridisk tvist mellan Yukos och den ryska staten och väckte stor uppmärksamhet i såväl Ryssland som övriga världen. Internationella bedömare menade att anklagelserna om ekonomisk brottslighet mot Chodorkovskij var ett svepskäl för att få fram ett förstatligande av Yukos och ett utmanövrerande av Chodorkovskij som ansågs vara ett hot mot president Putin.

Chodorkovskij lever idag i exil i Berlin och har bland annat startat internetplattformen ”Öppna Ryssland” för att hjälpa kritiska ryssar att enas mot Putin. Våren 2014 dömde EU-domstolen den ryska staten att betala 52 miljarder dollar för att ha förstatligat Chodorkovskijs bolag utan stöd i lagen.

Carl Bildt var svensk statsminister mellan 1991-1994 och utrikesminister 2006-2014. Han har också haft en rad betydande internationella uppdrag, bland annat som EU:s medlare i de jugoslaviska krigen och i Europakommissionen.

Lennart Jähkel är skådespelare och just nu aktuell i Margareta Garpes Alla dagar, alla nätter på Kulturhuset Stadsteatern.

 

I samarbete med Ersatz.

Information

Scen

Stora scenen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

30 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:200 kr
  • Ung under 26 år:150 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda