×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Marilynne Robinson
Foto: Kelly Ruth Winter

Arkiverat evenemang:

Marilynne Robinson (USA)

i samtal med Per Svensson, Sydsvenskan


Hörsalen


Marilynne Robinson är en av vår tids största romanförfattare. 2012 mottog hon en medalj av USA:s president Barack Obama för sin gärning. Robinson har bara skrivit fyra romaner under sin fyrtioåriga karriär, men varje bok har klassikerstatus. Nu ges romanen Lila (2014) ut på svenska för första gången. Samtidigt ges romanen Gilead (2004) ut på nytt.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Lila«

En fyraårig flicka som ingen verkar bry sig om försvinner från farstubron till det slitna hus där de som kanske är flickans föräldrar, kanske bara hennes avlägsna släktingar bor. Hos dem har hon i alla fall inte ens haft ett namn. Oftast gömmer hon sig under matbordet. När hon gråter slänger de ut henne.

Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. Den föräldralösa flickan plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, som ger henne namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna och söker arbete för dagen.

Många år senare anländer Lila till det lilla samhället Gilead. Vid ett häftigt regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen John Ames, en osannolik och för båda omtumlande kärlekshistoria tar sin början. 

Lila utkom hösten 2014 på engelska och gick direkt upp på bästsäljarlistorna.

 

Om »Gilead«

Det är 1956 i den lilla landsortshålan Gilead, Iowa. Den åldrande prästen John Ames skriver, i vetskapen om att han snart ska dö, ett långt brev till sin sjuåriga son. Han vill berätta om familjens historia, om sig själv, sitt liv och sina tankar.

Marilynne Robinson debuterade 1980 med Systrar olika som bär. Gilead, hennes andra roman, kom hela 24 år efter debuten och för den tilldelades hon Pulitzerpriset.

Både Lila och Gilead i översättning av Niclas Nilsson.

 

Om de medverkande

Marilynne Robinson (f. 1943) har förutom sitt romanförfattande skrivit ett flertal prisbelönta fackböcker, däribland Mother Country som nominerades till National Book Award.  Marilynne Robinson undervisar i skrivande på aktade University of Iowa och bor i Iowa City i amerikanska mellanvästern.

Per Svensson var tidigare kulturchef på Expressen och har gett ut en rad essä- och reportageböcker. 1997 belönades Per Svensson med Stora Journalistpriset och nominerades samma år till Augustpriset för Storstugan eller När förorten kom till byn. I dag är han ”senior columnist” på Sydsvenska Dagbladet och tilldelades 2012 Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen.

 

I samarbete med Weyler förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

12 november 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda